Enquesta 07/11/2021

Abolir-la o regularitzar-la: què creus que s'ha de fer amb la prostitució?

El prostíbul Paradise, a la Jonquera. ACN

Des que Pedro Sánchez va anunciar que volia tirar endavant una llei per regular la prostitució, s'han multiplicat veus a favor i en contra dels dos models més habituals en els països veïns. De manera resumida (al dossier d'aquest diumenge hi pots trobar la informació completa amb entrevistes a experts i testimonis), els models més habituals d'abordar la prostitució són els següents:

L'abolicionisme, que promou la despenalització de l'exercici de la prostitució i en responsabilitza els clients i els proxenetes. Aquest model considera les dones com a víctimes i, com a tals, se les ha d'ajudar si volen sortir-ne. Si no volen sortir-ne, poden seguir exercint.

El regulacionisme, que entén que la prostitució és una activitat voluntària, una feina i, com a tal, les treballadores han d'estar protegides per drets (laborals, com la Seguretat Social) i obligades a uns deures (com ara pagar impostos) perquè el Codi Penal ja castiga el proxenetisme.

El govern, amb Sánchez i la ministra Irene Montero al capdavant, és partidari d'un model abolicionista –que no prohibicionista–, mentre que les entitats que agrupen les treballadores sexuals proclamen que això empenyeria la prostitució cap a la marginalitat. Com ja passa amb la llei trans, la iniciativa ha dividit l'esquerra i el feminisme. Tu què n'opines? Què creus que s'hauria de fer amb la prostitució?

stats