Societat 02/05/2012

L'abril ha estat més fred que el març en alguns indrets

L'obsrevatori Fabra del Tibidabo i diferents estacions del Pirineu han registrat temperatures mitjanes més baixes a l'abril que al març

Miquel Bernis
2 min

BarcelonaL'abril que acabem de tancar no has servit per acostar-nos a l'estiu, sinó més aviat en algun cas per tornar cap a l'hivern. L'arribada de les pluges i de les nevades al Pirineu ha generat un ambient molt fresc, que fins i tot en alguns casos ha arribat a la paradoxa que la temperatura mitjana d'abril sigui més baixa que la de març. És el cas per exemple de l'observatori Fabra de Barcelona, que enguany ha registrat una temperatura mitjana de 12,5 graus a l'abril, molt per sota dels 13,4 de març. No és la primera vegada que això passa a l'observatori del Tibidabo: en 100 anys aquesta circumstància s'ha donat 7 vegades, però aquesta és una de les ocasions en les quals la diferència ha estat més gran.

On la diferència entre el març suau i l'abril fred ha estat més gran és al Pirineu. L'estació de Meteocat de Boí, a la cota 2500 ha tingut una mitjana de -3,4 graus a l'abril, molt per sota dels -1,3 del març. La neu ha fet el seu efecte, però també a les valls s'ha notat la situació, a la Seu d'Urgell, el març la mitjana de temperatura va ser de 8,5 graus, superior als 8,4 de l'abril.

Tot i així, agafant perspectiva i calculant les mitjanes dels últims 100 abrils del Fabra, la mitjana d'aquest abril s'ajusta a la normalitat. Podríem dir doncs, que en el context d'escalfament global actual aquest març ens haurà semblat fred a molts, però que hauria estat perfectament normal a la meitat del segle XX. Els models de previsió estacionals destaquen que hi ha força possibilitats que el maig continui l'ambient poc calorós i amb més pluja de la que caldria esperar.

stats