L'Audiència de Barcelona anul·la l'absolució d'un guàrdia civil per les càrregues de l'1-O

El tribunal obliga un jutjat a dictar una nova sentència que inclogui totes les proves del judici

Un guàrdia civil va quedar absolt al gener per les càrregues de l'1-O en una escola de Sant Esteve Sesrovires, on dos votants van denunciar l'agent per lesions de cops de porra. El jutjat de Martorell va valorar que en un cas no hi havia proves i que en l'altre l'actuació del guàrdia civil havia sigut proporcionada. Però l'Audiència de Barcelona ha anul·lat aquesta absolució i ha obligat el jutjat a redactar una nova sentència que inclogui totes les proves del judici. El motiu és que l'acusació particular, que representa els dos ferits, va recórrer la sentència del jutjat de Martorell perquè no mencionava quatre agents de la Guàrdia Civil que havien declarat de testimonis, cosa que l'Audiència ha considerat inadequada.

Els quatre guàrdies civils van declarar que no hi havia una ordre concreta de carregar contra les persones concentrades l'1-O, però els seus testimonis no van quedar recollits en la sentència. Per això l'advocada d'Alerta Solidària Norma Pedemonte, que representa els votants ferits, va al·legar que s'havia vulnerat el seu dret a una tutela judicial efectiva. Després d'estudiar-ho, l'Audiència de Barcelona ha resolt que no es pot emparar, segons els criteris jurisprudencials, aquesta "absència de la més mínima menció" dels testimonis dels quatre guàrdies civils. El tribunal ha recordat que el mateix jutjat de Martorell va citar els quatre agents i que l'absència de les seves declaracions "afecta directament" el dret a la tutela judicial efectiva.

Per això l'Audiència ha conclòs que el jutjat, en la nova sentència, ha d'incorporar les proves que havia exclòs en la seva primera resolució.