Societat 13/11/2011

Estem abusant dels psicofàrmacs?

Ansiolítics i antidepressius són els medicaments més receptats. Els experts alerten que hem converit el mal en malaltia

Lara Bonilla
1 min
Doctor, Doni'm alguna        Cosa per dormir

BarcelonaAnalgèsics i antiinflamatoris eren l'any 2005 els medicaments més dispensats a les farmàcies catalanes. Avui ho són els psicofàrmacs, és a dir, ansiolítics i antidepressius. Aquests dos grups de medicaments representen un 13,4% del total de fàrmacs receptats, segons dades del departament de Salut.

Estem abusant dels psicofàrmacs? "Sempre s'ha dit que aquí en prenem massa i es prescriuen més que en altres llocs. Els pacients de seguida en demanen i tots els metges reconeixem que si els pacients ens fessin més cas, en receptaríem menys", diu Roger Badia, metge de família en un centre d'atenció primària de Barcelona.

Pastilles per al dol i per al divorci

"M'he trobat pacients que després de trencar amb la parella vénen a demanar alguna cosa que els animi o pastilles per dormir i persones als quals se'ls ha mort un familiar demanen antidepressius. Però el dol és una cosa natural i l'han de passar", explica Badia. Els experts alerten que hem convertit el malestar en malaltia. Els psicofàrmacs s'estan receptant a gent que pateix estrès, ansietat, problemes a la feina o dificultats per dormir. "I amb la crisi hem notat un augment de la demanda", diu.

Podeu llegir el reportatge complet a l'ARA Premium.

stats