Societat 20/05/2011

Els acampats volen que la Fiscalia demani empara per a ells al Tribunal Constitucional

La resistència també s'organitzarà per la via legal. Els debats sobre quina estratègia s'ha de seguir per fer front a la prohibició de concentrar-se a partir d'aquesta mitjanit han ocupat bona part del matí. El nombre d'indignats a la plaça Catalunya no para de créixer

Thaïs Gutiérrez
2 min

BarcelonaEls indignats que es concentren a la plaça Catalunya han presentat a la Fiscalia un requeriment perquè aquest organisme, com a garant dels drets i els deures dels ciutadans, presenti al Tribunal Constitucional un recurs d'empara contra la decisió de la Junta Electoral Central de prohibir les manifestacions en jornada de reflexió. Segons han explicat els integrants de la comissió jurídica, aquest matí un grup d'advocats s'ha presentat a la plaça per oferir el seu suport als concentrats. Els lletrats han presentat un escrit a la comissió, que ja tenia la idea de recórrer la prohibició, i un cop aprovat s'han recollit firmes de suport per donar-hi més volada. El recurs, que s'ha presentat a títol individual d'un dels advocats que ha redactat el text, s'ha presentat a la Fiscalia abans de les 14 hores.

Ganes de resistir

"Una cosa tenim clara: seguirem aquí fins diumenge, encara que ens ho hagin prohibit" crida en Joel mentre recull firmes de suport a l'acampada. Aquest matí "han vingut més persones que mai", diu un dels joves acampats des de dilluns, que apunta que la decisió de la Junta Electoral –que ahir a la nit va prohibir les reunions i les concentracions durant la jornada de reflexió i el diumenge d'eleccions– pot haver multiplicat les simpaties cap a aquest moviment. Per ara, els acampats de Barcelona han mostrat una postura unànime: no volen marxar de la plaça i porten tot el matí pensant quina serà l'estratègia de resistència pacífica en el cas que les forces de l'ordre els desallotgin.

Per ara ja hi ha activitats organitzades de cara a demà dissabte: a les 12 h hi haurà una assemblea de barris amb la participació de tots els districtes de Barcelona i a les 18 h de la tarda s'ha organitzat una trobada que els organitzadors esperen que sigui multitudinària per fer front, pacíficament, a la prohibició. Els indignats saben que s'enfronten a una multa d'entre 100 i 1.000 euros si segueixen acampats, però no temen la sanció. A més, saben que cada cop compten amb més suport.

Adhesions al moviment

Aquest matí han sigut els Bombers de Barcelona els que els l'han mostrat fent passar la seva manifestació per plaça Catalunya i llegint un manifest de suport als acampats. A més, hi ha centenars de persones que segueixen venint a la plaça per mostrar la seva simpatia amb aquest moviment espontani. Al llarg del matí, s'han vist molts estudiants universitaris i molts jubilats que han passat a portar menjar i begudes per als acampats i a participar en algun dels molts debats que s'han organitzat als laterals de la plaça. Al voltant de les 12 h hi havia fins a cinc debats paral·lels en què es tractaven temes tan diversos com els problemes de l'economia basada en la construcció, els perills del capitalisme, el paper dels sindicats o dels mitjans de comunicació o les retallades del govern català.

D'altra banda, alguns dels indignats presents a la plaça s'han queixat que aquest nit hi ha hagut un grup de joves que s'han dedicat a beure, a fumar porros i a posar música fins a convertir l'aspecte de la plaça Catalunya "en una discoteca", deia la Laura, una estudiant de la UB que es queixava que "la voluntat dels acampats no és venir aquí a fer una festa".

stats