CANVI CLIMÀTIC
Societat 23/02/2011

L'acidificació del mar causada pel CO2, possible causa de l'augment de meduses

Un grup de 86 científics estudien la possible relació entre l'acidificació del mar per l'absorció de CO2 i l'augment de meduses al Mediterrani. Aquest augment pot ser perjudicial per al turisme a les zones de platja

Efe
2 min

BarcelonaEl projecte MedSeA, liderat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB, investiga la relació entre l'augment de les meduses al Mediterrani i l'acidificació de les aigües per l'increment del CO2. Des de l'inici de la revolució industrial el mar absorbeix les emissions de CO2 a l'atmosfera. Això ha endarrerit l'escalfament global però ha acidificat el mar, procés que té un impacte molt important en els organismes marins.

Alguns científics creuen que algun d'aquests efectes podria ser la major presència de meduses a prop de la costa. Aquesta presència podria ser negativa en països en què els destins de sol i platja són claus per a l'economia, segons apunta Patrizia Ziveri, coordinadora del projecte. MedSea és un projecte a tres anys vista en el qual participen 86 investigadors d'una desena de països i que compta amb un pressupost de sis milions.

"L'augment del CO2 en l'atmosfera modifica la química del carboni de l'aigua i també les concentracions de l'hidrogen i el seu pH, un procés que s'està produint amb més o menys intensitat a tots els mars", informa la investigadora, que reconeix que les dades de què es disposa són encara molt escasses, però poc favorables. L'equip investigarà si la proliferació de meduses té a veure amb la temperatura del mar i el grau d'acidesa. "Algun estudi ha demostrat que l'acidificació pot afavorir l'augment d'aquests organismes però no està gaire demostrat", segons Ziveri.

Les investigacions es duran a terme de manera interdisciplinària, amb la participació de químics, biòlegs, ecòlegs i economistes, que ajudaran a elaborar un mapa de les zones més vulnerables a aquest procés, a millorar els models oceanogràfics actuals i desenvolupar estratègies polítiques regionals per mitigar-ne l'efecte. L'acidificació està també molt relacionada amb la calcificació, essencial per al desenvolupament dels corals i altres organismes, com les ostres, musclos i altres espècies que són la base de l'economia de moltes zones al Mediterrani.

stats