Podem aconsegueix el suport de diversos partits de l'estat a l'Eurocambra per exigir que s'aturin els desnonaments

Eurodiputats de 12 formacions envien cartes Mariano Rajoy i el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes

Els grups polítics de l'estat espanyol al Parlament Europeu, menys el PP i UPyD, han acordat enviar sengles cartes al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, per exigir que es paralitzin els desnonaments en marxa en aplicació de l'última sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), que considera que la nova llei hipotecària espanyola vulnera el dret a la tutela judicial efectiva i també la directiva de protecció dels consumidors.

La iniciativa va sorgir d'una reunió dels grups convocada per Podem després d'entrevistar-se el dimarts al matí amb l'advocat de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Rafael Mayoral, per "buscar un compromís a favor de la ciutadania més enllà de les sigles de cada partit ", segons ha explicat Podem en un comunicat. Podem ha recalcat que, per l'advocat de la PAH, la sentència de Luxemburg demostra que a Espanya "es violen sistemàticament els drets humans en les execucions hipotecàries", i en particular, l'article 47 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, que reconeix el dret a la tutela judicial efectiva.

Davant d'aquesta situació, els representants a l'Eurocambra de Podem, PSOE, BNG, Bildu, IU, ERC, PNB, Compromís, ICV, CiU i Ciutadans han decidit crear un equip de treball per llançar iniciatives parlamentàries des de Brussel·les, paralitzar aquesta situació i exigir un canvi. El PSOE, concretament, ha subratllat el seu compromís amb la ciutadania en sumar-se a aquesta iniciativa i la seva obstinació en "posar el rescat de les persones per davant del rescat a les entitats financeres".

En un comunicat, els socialistes han subratllat que la diputada al Congrés i portaveu del PSOE en temes d'Habitatge, Leire Iglesias, sol·licitarà a la Diputació Permanent del Congrés la compareixença del ministre d'Economia, Luis de Guindos, perquè expliqui les mesures que pensa adoptar davant la sentència del TJUE.

Exigència de compliment de la sentència

En les cartes que els grups remetran a Rajoy i Lesmes, els partits exigeixen aplicació de la sentència. Al cap de l'executiu espanyol, li demanen que adopti les mesures necessàries per assegurar que els procediments d'execució hipotecària s'adeqüen al dret europeu, i adaptar també la legislació espanyola. Per la seva banda, al CGPJ li reclamen que elabori i difongui entre els jutges un document informatiu sobre els continguts i repercussions de la sentència i que faci un seguiment de les sentències que adoptin a partir d'ara els tribunals espanyols.

Les cartes, tal com les ha distribuït Podem, estan signades pel seu eurodiputat Pablo Iglesias, per Ana Miranda (BNG), Marina Albiol (IU) Izaskun Bilbao (PNB), Ernest Urtasun (ICV), Iosu Juaristi (Bildu), Juan Fernando López Aguilar (PSOE), Ernest Maragall (ERC), Jordi Sebastià (Compromís), Ramon Tremosa (CDC), Javier Nart (Ciutadans) i Francesc Gambús (UDC).

Més continguts de