SALUT
Societat 21/04/2018

Un any i mig d’espera per a una fecundació ‘in vitro’

La sanitat pública reclama més recursos per atendre la demanda de tractaments de fertilitat

Lara Bonilla
2 min
Les dones  Que fan tractaments de fecundació  in vitro són cada cop més i de més edat.

BarcelonaL’edat mitjana de la maternitat a Catalunya és als 32 anys. A més, cada cop més dones són mares més enllà dels 34 anys. A part dels problemes d’esterilitat o de fertilitat, l’ajornament de la maternitat també comporta que cada cop més parelles hagin de recórrer a tècniques de reproducció assistida. I les dones que hi accedeixen són cada cop més i de més edat. Però l’oferta de la sanitat pública és insuficient per atendre aquest augment de la demanda. A Catalunya només tres hospitals públics -Sant Pau, Vall d’Hebron i Clínic- fan tractaments de fecundació in vitro (FIV) -inseminació artificial en fan també d’altres-, mentre que a Madrid la xifra es dobla. L’any passat a Catalunya es van fer 1.297 cicles de FIV, segons dades del CatSalut. A l’Hospital de Sant Pau, per exemple, la llista d’espera és d’un any i mig aproximadament. Els professionals en reproducció assistida de la sanitat pública al·leguen que no poden donar resposta a aquest augment de la demanda i reclamen més recursos, ja que la llista d’espera implica que “les parelles se’n vagin a la sanitat privada o, si han d’esperar, que el tractament el facin amb possibilitats disminuïdes perquè el percentatge d’èxit d’embaràs ve donat, sobretot, per l’edat de la dona”, explica Ana Polo, coordinadora de medicina reproductiva de l’Hospital de Sant Pau-Fundació Puigvert. “Una dona a qui has dit que té una baixa reserva ovàrica, com ha d’entendre que s’ha d’esperar?”, afegeix. Des del Servei Català de la Salut asseguren que són “conscients” de l’augment de la demanda, però que la situació de pròrroga pressupostària “impedeix en aquest moment fer cap contractació addicional a l’actual”.

Després de quatre cicles de FIV -tres a la pública i un a la privada-, la Raquel es va quedar embarassada: “Les llistes d’espera són llargues, i si no et pots permetre econòmicament un tractament a la privada has de renunciar a ser mare. És així”.

Aquesta és una de les demandes que es posaran sobre la taula durant la jornada Entre Mares que avui se celebra a l’Hospital de Sant Pau. Un projecte pioner a l’Estat que per primer cop reunirà diferents punts de vista sobre la maternitat, el part i el postpart, tant des del vessant professional com el social. Així, es parlarà de temes com la reproducció assistida, el dol perinatal, el part respectat i la salut fetal. La jornada també servirà per recaptar fons per a l’estudi Profamily, enfocat a millorar la preparació psicològica per afrontar l’arribada d’un nadó.

Cada cop més dones demanen una nova manera d’atendre el part i el postpart en què elles també tinguin poder de decisió. Elisa Llurba, cap del servei d’obstetrícia i ginecologia de Sant Pau, assegura que els serveis d’obstetrícia “s’han d’adaptar al que volen les dones i no al revés”. “Hem d’intentar respectar la seva voluntat fins al final”, afegeix.

stats