Barcelona
Societat 31/07/2021

Acord inèdit a la Barceloneta: una propietària cedeix 11 pisos a l'Ajuntament perquè no en pot pagar la rehabilitació

El consistori assumirà el cost de les obres necessàries a l'edifici i gestionarà els habitatges durant 15 anys

ARA
2 min
Un carrer de la Barceloneta

La propietària d'un edifici d'habitatges del barri de la Barceloneta de Barcelona que no podia fer front a la gran rehabilitació que necessita el bloc ha decidit cedir-lo durant 15 anys a l'Ajuntament, que passarà a gestionar onze pisos i assumirà el cost de les obres. Es tracta d'un acord "inèdit", segons el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que permet ampliar la borsa d'habitatge públic en una zona especialment castigada per la crisi habitacional. Els treballs que s'hauran de fer a l'edifici, situat al carrer Comte de Santa Clara 80-82, seran d'envergadura perquè, entre altres coses, el consistori haurà d'assumir el cost de la col·locació d'un ascensor. Encara no se n'ha precisat l'import i es preveu que les obres estaran acabades l'abril del 2023.

Es tracta d'un edifici amb 12 habitatges que ara només en té un d'ocupat, que es mantindrà a casa seva. Els altres onze pisos, un cop reformats, entraran a formar part de la borsa municipal d'habitatge. Va ser el mateix Ajuntament, en el marc d'una inspecció, el que va instar la propietat a fer els treballs necessaris de rehabilitació. La titular de l’edifici va comunicar llavors que no tenia capacitat econòmica per fer les obres necessàries però que tampoc volia vendre la finca a un inversor que acabés especulant. Va ser en aquest punt en el qual es va començar a gestar l'acord que ja ha rebut la llum verda de la comissió de govern. El consistori assumirà el cost de la rehabilitació de manera subsidiària.

"D'una banda, es garanteix que les persones que viuen en aquesta finca ho fan amb correctes condicions d'habitabilitat i, de l'altra, el barri de la Barceloneta guanya 11 habitatges de lloguer social", ha defensat el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que ha remarcat que aquesta estratègia inèdita d'obtenir habitatge públic se suma a la que ja es va aplicar en l'operació que permet salvar el Gimnàs Social Sant Pau del Raval. Allà un privat (l'empresari Jaume Roures) compra els terrenys i els vendrà a l'Ajuntament per un preu inferior a canvi que aquest li cedeixi el dret de superfície durant 55 anys. Durant aquest temps, l'inversor privat farà la construcció de l'edifici –que mantindrà el gimnàs i tindrà 36 habitatges socials– a través de Mediaurban i cobrarà els lloguers que en resultin.

stats