Societat 14/03/2014

Els regants de l'Ebre adverteixen que el Pla Hidrològic va ser consultat també a Catalunya

Rebaten així l'argument de la Generalitat segons el qual el territori no va ser consultat sobre el pla

Efe
2 min
EL MATEIX CABAL MÍNIM DES DEL 2005
 El Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre aprovat divendres és el que hauria d’estar vigent des del 2010, i per això Europa estava a punt de multar l’Estat pel notable retard. Els cabals mínims actuals són els mateixos que fixa el nou pla, i que estan en vigor des del 2005. L’objectiu del Govern és que en el pla del 2015 Europa obligui l’Estat a rectificar.

BarcelonaLa Federació de Regants de l'Ebre (Ferebro) ha assegurat aquest divendres que en el procés d'elaboració del Pla Hidrològic de la Conca hi van participar també usuaris, experts i administració de Catalunya. Amb aquesta afirmació, els regants de la conca de l'Ebre surten al pas de les manifestacions abocades des de la Generalitat per afirmar que Catalunya no va ser consultada sobre el pla i reclamar uns cabals ecològics diferents dels establerts en el document esmentat.

Per Ferebro, aquesta afirmació de les autoritats catalanes revela una "acusada miopia" respecte al procés de participació dut a terme per a l'elaboració del pla. "Catalunya –subratllen els regants– va comptar en la tramitació del Pla Hidrològic de l'Ebre amb un procés de participació propi en el qual 613 persones (particulars, administració, investigació i sectors productius) van presentar 330 propostes, de les quals tan sols 15 no van ser acceptades".

Adverteixen, a més, que si el govern català "persisteix en el seu afany de sortir dels cursos legalment estipulats" i establerts en el Pla Hidrològic de Conca, "caldrà recordar-li que la fixació dels cabals ambientals ha de realitzar-se amb la participació de totes les comunitats autònomes i usuaris".

Els regants de l'Ebre responsabilitzen la Generalitat d'oferir una "imatge distorsionada" del document hidrològic, i sostenen que aquesta situació "no ha de fer-nos enganyar perquè amaga intencions que possiblement no tenen res a veure amb el mateix Pla i que queden per si mateixes desqualificades atès el seu marcat tarannà antidemocràtic".

Segons el seu parer, "discriminar, dins de la vall de l'Ebre, on està provat l'alt valor afegit de la producció agrària, quines hectàrees són prioritàries i quines no en funció d'un criteri merament territorial és una qüestió que portada al pla polític podem titllar sense rubor de demagògia, i d'una forma més serena de frivolitat".

Afirmen que mentre altres territoris aposten per la modernització i reserven recursos per a explotacions de mida petita, Catalunya presenta un pla que planteja la creació de 154.000 noves hectàrees que els porta a demanar que es dupliquin els cabals ecològics al Delta. Una demanda que, segons l'opinió dels regants de l'Ebre, deixa en una situació "precària" la resta de les comunitats autònomes de la conca.

stats