Ara Mateix

Advocats i activistes obriran un servei gratuït per respondre abusos de policies i carcellers

El 2013 hi va haver 83 possibles víctimes de violència institucional a Catalunya, segons l'últim informe de la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura

Un grup d'advocats, psicòlegs, comunicadors i activistes ha creat el Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia, que s'ha presentat avui al Col·legi de periodistes. El primer projecte que prepara és posar en marxa el  Servei d'Atenció i Denúncia Davant Situacions de Violència Institucional (Saidavi), una eina per atendre les víctimes d'abusos de policies, carcellers i altres membres del sistema judicial. Segons l'últim informe de la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura, el 2013 es van comptar 83 possibles víctimes de violència institucional.

El Saidavi hauria de començar a funcionar el gener vinent i els membres d'Irídia pretenen que sigui gratuït. Per poder-lo arrancar s'ha posat en marxa  una campanya de 'crowdfunding' per internet on volen aplegar com a mínim 9.000 euros en donacions. Dos advocats de referència entre els moviments socials de Barcelona, Anaïs Franquesa i Andrés García Berrio, formaran part del Saidavi que, a més d'assistència jurídica també n'oferirà de psicosocial. Per això a Irídia també s'hi han implicat la psicòloga Irene Santiago i la investigadora social Carla Alsina. Entre els primers membres d'Irídia també hi ha l'activista Mariana Huidobro, mare d'un dels afectats pel cas 4-F, que el documental Ciutat morta va fer polèmic.

La immediatesa a l'hora de fer la denúncia és bàsica perquè prosperi i a la presó és difícil d'aconseguir

La veterana advocada Eva Labarta, que va participar en la presentació d'Irídia, va posar èmfasi en la necessitat d'eines com el Saidavi sobretot per als que els és més difícil aconseguir ajuda, com les víctimes d'abusos dins les presons, que quan aconsegueixen un advocat d'ofici per fer una denúncia sovint és massa tard. " La immediatesa és bàsica, tots hem vist sovint episodis de violència institucional contra ciutadans i quan i quan una denúncia és tardana sovint el jutge aprofita per arxivar-la", explicava ahir Labarta, que va recordar que una bona part dels magistrats i els fiscals són "tremendament conservadors".

García posa com a exemples de casos que podria haver atès el Saidavi el d'un ciutadà que va ensopegar amb la rajola d'una vorera, en caure va fer un cop a una furgoneta d'antiavalots i "va rebre una pallissa dels agents" que hi havia a dins; agressions en presons; maltractaments als Centres d'Internament d'Estrangers; i excessos a l'hora d'enviar presos en cel·les d'aïllament. Qualsevol víctima d'abús de la policia o el sistema judicial podrà demanar ajuda al Saidavi mentre que Irídia també s'encarregarà de fer recerca i formació en drets humans i d'incidir políticament per aconseguir que es respectin més.

Franquesa ha assegurat que valoren molt la feina dels advocats d'ofici i que no menystenen la seva feina, però ha explicat que, a banda de la immediatesa que poden oferir, el Saidavi preveu atendre les necessitats psicològiques i socials de les víctimes, no només les jurídiques. A més, vol usar eines com la del "litigi estratègic", el que "es planifica també des del punt de vista de la comunicació, per incidir en la societat". El cas d' Ester Quintana, que ha aconseguit la prohibició de les bales de goma abans d'arribar a judici, en podria ser un exemple.

Irídia és una associació sense afany de lucre i pretén fer feina en xarxa amb d'altres entitats com SOS Racisme i l' Institut de Drets Humans de Catalunya, dos representants dels quals han participat en la presentació del centre, i aspira a col·laborar amb la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura. Es vol convertir en "un node més", segons García, de la xarxa d'entitats que lluiten a Catalunya per protegir els drets humans. La presentació de l'entitat per al públic general es farà el 22 d'octubre, a les 18.00, a l'aula magna de la Facultat de geografia i història de la Universitat de Barcelona.

 

Més continguts de