Societat 11/11/2016

Els advocats denuncien que la policia vulnera el dret de defensa dels detinguts

Els comandaments dels Mossos d'Esquadra neguen una visió restrictiva de la llei i asseguren que faciliten als lletrats la informació que poden donar

Montse Riart
2 min
El director de la Policia, Albert Batlle, i el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, a les jornades

BarcelonaEls advocats asseguren que els cossos policials que treballen a Catalunya vulneren el dret de defensa dels detinguts, perquè no faciliten als lletrats un informe concret sobre els motius i els detalls de l'arrest i les proves contra el seu client, com estableixen la normativa europea i la llei d'enjudiciament criminal espanyola (LleiCrim).

Segons les normatives europea i espanyola, en els atestats policials s'hauria d'especificar no només el delicte comés pel detingut, sinó l'hora i ell lloc on es va produir, una descripció sobre l'arrest i les proves contra l'arrestat. Els advocats asseguren que a la pràctica això es resol amb dues línies d'explicació sobre els fets delictius.

Aquest fet "vulnera el dret de defensa dels detinguts" segons ha explicat l'advocada penalista Esther Palmés durant unes jornades al Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), amb la presència del director general de la policia, Albert Batlle, i el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

Els Mossos, els més restrictius

Segons els advocats penalistes Anaïs Franquesa -membre del centre per a la defensa dels drets humans Iríada- i Àlex Solà, "la resta de cossos policials de l'Estat estan donant més informació que no pas els Mossos d'Esquadra".

Solà ha explicat que la Guàrdia Civil li havia proporcionat en el cas d'un dels deus clients "un resum complet amb les proves sobre el delicte suposadament comès". Franquesa assegura que l'atestat de la policia catalana es limita a "anunciar el delicte comès, sense ni tan sols descriure'l". "No sabem si la detenció és legal, no podem impugnar-la ni ens donen prou elements de defensa", es queixa.

Durant les jornades, el comissari en cap dels Mossos ha defensat l'actuació de la policia catalana i s'ha escudat en les instruccions rebudes pel cos de la Comissió Nacional de la Policia Judicial, que és qui concreta l'aplicació de la directiva: "Si la comissió ens hagués dit que entreguéssim totes les diligències i que no ens preocupéssim pels drets de les persones afectades, o per si una causa esdevindrà secreta, ho faríem".

Trapero ha negat que els Mossos tinguin "una visió restrictiva" de la normativa europea. Quan l'advocat Miguel Capuz li ha qüestionat que "la directiva diu clarament que hi ha d'haver accés total a totes les proves materials", el comissari en cap de la policia ha recordat que la funció del cos no és "interpretar la normativa". Trapero ha admès que el criteri de la policia catalana coincideix amb el de la comissió.

Els advocats asseguren que continuaran "pressionant al màxim" -en paraules de Franquesa- perquè es compleixi la normativa interposant denúncies penals perquè els jutges resolguin com s'ha d'aplicar la legislació europea.

stats