Les agències de viatges compleixen les seves expectatives amb un 7% més de reserves aquest estiu

Les destinacions estrella dels catalans han estat Alemanya, Escòcia i els Països Escandinaus. El conflicte a Ucraïna ha tingut incidència en el volum de viatges a Rússia

L'Associació Catalana d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe) ha tancat la temporada d'estiu amb un creixement del nombre de reserves del 7%, complint les seves expectatives. Tot i que el sector és prudent a l'hora de valorar la temporada, ja que ha estat molt irregular, segueix sent "molt positiu pels creixements acumulats experimentats fins avui", explica l'agència en un comunicat.

Les destinacions clàssiques dels catalans han aguantat molt bé l'estiu, amb importància de països com Alemanya, Escòcia i els Països Escandinaus i productes concrets com els creuers fluvials. Els problemes bèl·lics a Ucraïna han tingut una certa incidència en les reserves a Rússia, que és un producte molt demanat. Altres conflictes polítics en canvi no han estat determinants, com a Tailàndia que segueix molt fort i prioritari per als catalans, així com Àsia en general, on Japó ja es pot donar com a recuperat totalment.

Segons l'ACAve, altres destacats de llarga distància han estat Vietnam i Cambodja, Costa Rica, Mèxic, Estats Units, Índia, Botswana, Sri Lanka i Maldives. Pel que fa al brot d'Ebola, és ara al setembre quan es nota en les reserves, amb sol·licituds pràcticament nul en les zones afectades.

Recuperació del mercat estatal

Quant a l'arribada de turistes a Catalunya, l'associació destaca l'inici de la recuperació del mercat estatal, mantenint-se el mercat belga, l'holandès i el britànic. No obstant això, el mercat francès i l'alemany han notat un lleuger descens, sent el mercat rus el que ha tingut un descens més notable. Altres mercats com l'escandinau, l'americà o el canadenc han continuat amb lleugers creixements i els mercats emergents com la Xina, l'Índia i Emirats Àrabs segueixen en creixement. Les agències de viatges esperen a tancar setembre i l'últim quadrimestre de l'any per poder valorar la temporada en la seva totalitat.