SALUT
Societat 01/12/2010

El personal dels hospitals concertats reben 800 agressions l'any

Les infermeres són qui més notifiquen en l'atenció primària i el personal mèdic ho fa més en l'àmbit hospitalari

Acn
1 min

BarcelonaEl personal de la Xarxa Hospitalaria d'Utilització Pública (XHUP) ha notificat aquest 2010 unes 800 agressions per part de pacients. Els agredits ho han notificat a través de la web www.violenciaocupacional.cat. Es tracta d'un sistema que funciona des del 2005. La web recull la informació que arriba de 182 centres de la XHUP, en els quals hi treballen uns 45.000 professionals de la sanitat. Segons les dades - totalment confidencials- dos de cada tres persones agredides són dones.

El 36,4% d'agressors són pacients que presenten un 'quadre d'agitació' per 'descompensació de la seva malaltia'. Des del 2005, el lloc web ha rebut un total de 3.450 notificacions. Cada any se'n reben unes 800, excepte el 2008 que es va notar un pic de 950 notificacions.

D'altra banda, les infermeres són qui més notifiquen en l'atenció primària; el personal mèdic ho fa més en l'àmbit hospitalari. Tot i així, augmenten les agressions al sector administratiu, on moltes vegades els pacients 'treuen l'agressivitat que no manifesten davant el metge. El punt més conflictiu, però, continua sent el servei d'Urgències.

stats