SOCIETAT
Societat 31/01/2012

Fernández Díaz nega que la Guàrdia Civil agredís un advocat per parlar en català

El ministre de l'Interior diu al Congrés que el jove no va voler passar el control de seguretat de l'aeroport del Prat i assegura que no hi va haver maltractaments

Ara
2 min

MadridEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, nega la versió de l'advocat que va denunciar agressions per parlar en català a dos guàrdies civils, divendres passat a l'aeroport del Prat. En la seva compareixença al Congrés de Diputats, el ministre ha assegurat que el jove advocat fiscalista es va negar a passar el control de seguretat i que, a més, no hi va haver maltractament.

El ministre ha explicat que davant de la negativa de l'advocat a passar el control, els agents de seguretat privada van avisar a la Guàrdia Civil. A continuació, segons la versió de Fernández Díaz, l'advocat va començar a cridar davant de la presència dels agents de la Guàrdia Civil i es nega a ensenyar el seu DNI i la targeta d'embarcament. Davant d'aquesta situació, els agents li imposen una denúncia. El ministre ha assegurat que l'advocat es va dirigir a la Guàrdia Civil en català i que els agents no li van dir res al respecte i que no el van agredir.

La versió de Fernández Díaz, que diu que l'advocat ha faltat a la veritat, contrasta amb la que va donar el jove.L'advocat D. T. va explicar el dia dels fets que després que a l'aeroport del Prat li fessin creuar dues vegades el detector de metalls, dos agents de la guàrdia civil se li van acostar i li van preguntar en castellà si tenia cap problema. Ell va respondre en català, la qual cosa li va comportar la reacció "burlesca i agressiva" d'un dels agents, que li va reclamar que li parlés en castellà. En no rebre resposta, sempre segons l'advocat, hauria estat traslladat a una petita sala propera on no hi havia ningú més. Un cop dins l'habitació, amb només una cadira i una taula, D. T. assegura que li van fer treure les sabates i la jaqueta, i el caporal li va pegar un fort cop a la cuixa amb una porra o un altre objecte metàl·lic que el va fer caure i li va adormir la cama durant una hora. Segons el denunciant, tot seguit l'agent el va tirar a la cadira i allí el va colpejar cinc vegades amb la mà estesa mentre li cridava "polaco de mierda" i "habla castellano si tienes cojones".

La Guàrdia Civil es creu la versió dels agents i s'ha negat a obrir una investigació.

El Govern està fent gestions per reclamar que s'aclareixin els fets i que es prenguin mesures si es confirma la vexació lingüística. Igualment, CiU, ICV-EUiA i ERC estan impulsant iniciatives a nivell europeu, estatal i català per exigir que no es vulnerin els drets dels catalanoparlants.

La delegada del govern central a Catalunya, María de los Llanos de Luna, no va voler rebre aquest dilluns els tres diputats d'ERC a Madrid ni els tres de SI al Parlament, que van anar a la seu per denunciar els fets.

stats