Societat 17/05/2019

Els agressors sexuals en grup són joves de 20 a 25 anys, amb parella i que no coneixen la víctima, segons els experts

El 0,1% de les denúncies a Espanya són per delictes sexuals, 13 cops menys que als Estats Units

Acn
2 min
Milers de persones -la majoria dones- s'han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona

BarcelonaEl perfil de l'agressor sexual en grup és el d'un jove d'entre 20 i 25 anys –només el 8% tenen més de 30 anys–, amb parella –un 89%–, i que no coneixen la víctima. Un 54% havien consumit alcohol abans de l'agressió, i un 48%, drogues. Un 21% van utilitzar una arma per intimidar la víctima. Són dades donades per Àngel Cuquerella, de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLCFC), que assegura que les agressions sexuals juvenils en grup són més violentes, i les víctimes de més edat pateixen actes més brutals. Segons ell, els agressors sexuals normalment no debuten d'adults sinó de joves.

Cuquerella ho ha dit en el marc de la quarta Jornada de Psicopatologia de la Universitat Internacional de Catalunya, titulada Desafiaments Forenses i Criminològics Davant les Noves Formes d'Agressió Sexual en Grup.

L'índex de reincidència dels agressors sexuals és del 20%, una taxa molt inferior a la d'altres delictes, com els violents, contra la propietat o per tràfic de drogues, que arriben fins al 60%. Si els delinqüents sexuals segueixen programes de tractament a la presó, la taxa de reincidència es pot reduir al 4%.

Pel que fa a la víctima, sol mostrar "escassa resistència" –menor que en les agressions individuals–, i la meitat havien pres alcohol abans de l'agressió, i el 31%, drogues.

Segons Marian Martínez, del Grup d'Estudis Avançats en Violència, el 22,5% d'espanyols majors de 14 anys que responen a enquestes de victimització han patit algun cop abusos o agressions sexuals al llarg de la vida. A l'hora de presentar denúncia, però, Espanya és un dels països amb la taxa més baixa. Un 0,1% de les denúncies són per motius sexuals, davant de l'1,4% dels Estats Units i Islàndia o l'1,3% de Suècia. Segons Martínez, el 5% dels presos estan condemnats per delictes sexuals.

stats