Societat 01/12/2016

El 41% de les aigües subterrànies estan contaminades per culpa dels purins

Un informe del Síndic de Greuges proposa un impost perquè la indústria ramadera pagui la seva depuració

Mireia Esteve
2 min
A Catalunya, el 41% de les aigües estan contaminades per excés de nitrats generats pels purins

BarcelonaA Catalunya, el 41% de les aigües subterrànies estan contaminades per un excés de nitrats provocat pels purins que es generen a les granges de porcs. Per fer front a aquesta situació, el Síndic de Greuges ha presentat aquest dijous un informe en què proposa una sèrie de mesures per reduir els nitrats que generen. Una d'aquestes actuacions passa per crear un impost perquè la indústria ramadera pagui el cost de la depuració d'aquests residus.

A 139 municipis catalans s'han detectat concentracions elevades de nitrats a la xarxa d'abastament d'aigua potable, cosa que ha obligat a clausurar pous i que diverses fonts no es puguin fer servir per al consum humà. El síndic de greuges, Rafel Ribó, ha estat explícit: "Tenim un territori on les fonts no són potables".

Mapa de l'Agència Catalana de l'Aigua sobre la contaminació d'aigües subterrànies per nitrats

Davant aquesta situació, el síndic proposa una sèrie de mesures per combatre "el problema de l'acumulació de nitrats" que hi ha a Catalunya. Així, a part de crear un tribut per a la indústria ramadera, Ribó també proposa que la Generalitat estableixi una moratòria a l'hora de donar autoritzacions per a noves granges, que en un termini de dos anys l'administració tracti com a mínim un 50% dels purins en plantes de compostatge i sistemes de depuració. A hores d'ara, només se'n fa un 30%.

En l'informe, el síndic també demana que s'intensifiquin els controls a les granges i es creï un règim sancionador per a quan es cometin irregularitats, com per exemple, el doble abocament de purins sobre un mateix terreny. Ribó també ha proposat que es redueixin el nombre de caps a les zones on hi ha excedents.

El síndic també proposa crear una línia d'ajut per a la gestió de la fertilització per a petites i mitjanes explotacions, a més de fer un estudi sobre quina despesa comporta la depuració dels residus.

El territori català lidera el rànquing en nombre de porcs respecte de tot l'estat espanyol, amb més de 7 milions d'animals. Una de les solucions per gestionar els purins eren les plantes de cogeneració, que a Catalunya n'hi havia sis que van haver de tancar per la retallada de finançament per part de l'Estat. Actualment se n'ha obert una, i segons el síndic es preveu que en els propers mesos ho facin la resta.

stats