Ciència
Societat 16/05/2011

Ajornada la decisió sobre el substitut de Barbacid

El comitè d'experts que havia d'escollir un candidat s'ha "desvinculat" del procés per les "filtracions i comunicacions" recents als mitjans

Efe
2 min

MadridEl patronat de la Fundación CNIO (Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques) ha ampliat fins al 22 de juny el termini atorgat a la Comissió Delegada per presentar un nom o llista de noms de possibles candidats a la direcció del centre, en substitució de Mariano Barbacid.

El comitè d'experts al qual s'havia encarregat inicialment la tasca de proposar candidats a la direcció del CNIO ha manifestat la seva intenció de "desvincular-se" del procés, donades "les filtracions i contaminacions" dels darrers dies en els mitjans de comunicació, segons fonts del Ministeri de Ciència i Innovació.

"En aquestes circumstàncies, els membres del comitè no es veuen capaços de trobar un candidat que reuneixi les condicions idònies per a la direcció del centre", han explicat les fonts.

Amb la desvinculació d'aquest grup d'experts, ara serà la Comissió Delegada la que directament proposi noms de candidats en la propera reunió del patronat de la Fundación CNIO, el 22 de juny.

La reunió celebrada avui per debatre, entre altres temes, el nou director del CNIO ha durat més de dues hores i s'ha produït després que Barbacid anunciés, el 2009, que deixava el càrrec al front de l'organisme, i després de la seva recent polèmica amb el Ministeri de Ciència i Innovació pel finançament d'un projecte d'investigació de càncer de pulmó.

El finançament, el brot de la polèmica

A l'ordre del dia d'avui s'hi incloïa també l'anàlisi de l'estat de finançament del programa de teràpies experimentals del CNIO, que ha estat el gran desencadenant de la polèmica entre Barbacid i el ministeri.

Segons les fonts del ministeri, el compromís adoptat pel patronat de la Fundación CNIO és que es busquessin fórmules "legals" que permetessin l'entrada de capital en els projectes de recerca.

Aquest és, precisament, el compromís "màxim" del Govern central, el suport a la investigació pública en el seu sentit més ampli, com ha manifestat a la reunió d'avui el secretari d'Estat d'Investigació i president del patronat de la Fundació CNIO, Felipe Pétriz.

La polèmica fórmula de finançament proposada per Barbacid consistia en la creació d'una Agrupació d'Interès Econòmic (AIE) per a l'entrada de capital privat en el CNIO. Aquesta fórmula va ser rebutjada pel Ministeri de Ciència i Innovació per ser il·legal.

Els candidats al càrrec

Entre els possibles candidats a la direcció del centre, el nom de l'espanyola María Blasco, actualment al capdavant d'un equip d'investigació al CNIO, és un dels que sonava amb més força els darrers dies. Blasco, que dirigeix el Programa d'Oncologia Mol·lecular del CNIO i és vicedirectora del centre –al qual es va incorporar al 2001– és un referent mundial en l'estudi dels telòmers (els extrems dels cromosomes) i la seva associació amb el càncer i l'envelliment.

Un altre dels candidats de més pes per al lloc, però que hauria declinat l'oferta, és Pier Paolo Pandolfi, un prestigiós científic de la Universitat de Harvard i investigador del Beth Israel Deaconess Medical Center, dependent d'aquesta universitat.

També figuraven a la llista d'aspirants Carlos Caldas, director de Genòmica Funcional per al Càncer de Mama de l'Institut d'Investigació sobre el Càncer de Cambridge, i l'austríac Erwin Wagner, vicedirector del CNIO i director del programa Fundación BBVA-CNIO de Biologia Cel·lular del Càncer.

stats