Societat 19/01/2011

Els ajuntaments reben amb cautela la suspensió de la prohibició del burca

4 min
Imatge de dones passejant amb nicab per Lleida.

LleidaEls ajuntaments que igual que Lleida van decidir regular i prohibir l'ús del burca i el nicab en equipaments municipals han rebut amb cautela i tranquil·litat la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de suspendre cautelarment aquesta prohibició a la capital del Segrià arran d'un recurs que va presentar una associació musulmana. Ajuntaments com el de Sabadell, Mollet, l'Hospitalet, Barcelona, Tarragona i Reus han valorat a l'ACN aquesta decisió de la justícia i distingeixen el seu cas del de la capital de Ponent. El representant legal de l'associació Watani ja va dir ahir dimarts que esperen que la decisió del TSJC aturi la proliferació d'ordenances d'aquest tipus.

Després de la suspensió cautelar del veto al burca i el nicab en equipaments municipals a Lleida per part del TSJC, l'Ajuntament de Sabadell es mostra tranquil davant la decisió perquè la capital vallesana no va prohibir l'ús del burca de manera directa, sinó que es va acordar redactar una normativa que ho regulés. El text encara no existeix i l'Ajuntament entén que el TSJC no pot actuar sobre cap qüestió relacionada amb aquest assumpte a la ciutat. També asseguren que el tràmit per redactar la normativa sobre l'ús del burca segueix endavant.

A Mollet (Vallès Oriental), l'Ajuntament recorda que la prohibició del burca està aprovada des del passat 28 de juny només de manera "cautelar", ja que encara no s'aplica. Fonts del consistori han explicat que ara per ara es desconeix si el TSJC podria prendre alguna decisió similar a la que s'ha pres respecte aquesta mateixa normativa a Lleida i es mostren esperançats que ningú denunciï l'acord.

L'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), una de les primeres ciutats que va seguir l'exemple de Lleida, també rep amb cautela la decisió del TSJC. Des del consistori recorden que es tracta d'una suspensió "cautelar" a partir d'un recurs i que, per tant, no crea jurisprudència al respecte. L'Ajuntament assegura que continuarà aplicant la prohibició del burca, quan es detecti algun cas.

Pel que fa a la ciutat de Barcelona, es troba en una fase molt embrionària pel que fa a l'aplicació del decret signat per l'alcalde, Jordi Hereu, l'estiu del 2010. Aquest document preveu l'elaboració d'un estudi en profunditat per desglossar com s'aplicaria la norma a cada tipus d'equipament, basant-se en les característiques i les peculiaritats de cada espai.

Segons fonts municipals, aquest informe encara no està finalitzat i s'està preparant "sense pressa". Un cop estigui acabat, es redactarà la normativa que decretarà com entra en vigor la prohibició a cada equipament. Per tant, la decisió del TSJC en el cas de Lleida no afecta, segons l'Ajuntament, el procés iniciat a Barcelona. Encara a l'àmbit metropolità, Santa Coloma de Gramenet també va aprovar una prohibició similar tot i que des de l'Ajuntament s'ha declinat fer valoracions al respecte.

Tarragona va aprovar la prohibició del burca el 14 de juny passat, en una moció pactada entre PSC i CiU, i amb la benedicció del PP. La portaveu municipal, Begoña Floria, que es mostra "respectuosa" amb la decisió del TSJC i no entra en valoracions per "prudència", ha deixat clar, però, que la sentència no afecta Tarragona des del moment que "no vam focalitzar-ho en el burca, sinó en què tothom pugui ser identificat". "Hem ordenat, no hem reglamentat", ha diferenciat Floria. Desmarcant-se així de Lleida, ha afegit que "les realitats municipals són diferents" i que el burca "no és un problema social a Tarragona".

Per la seva banda, l'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, també s'ha mostrat prudent a l'hora de valorar la decisió del TSJC. "Per aprovar aquesta normativa, vam anar darrera de Lleida i vam actuar quan ja hi havia fermesa de l'ordenança de la Paeria. De la mateixa manera, ara també estarem atents al que digui el TSJC de manera ferma i actuarem en conseqüència", ha manifestat el batlle. El ple de l'Ajuntament de Reus va aprovar el 22 de desembre passat un modificació de l'ordenança municipal sobre l'ús de les vies i els espais públics, per prohibir l'ús del burca, el nicab o altres elements que tapen la cara en els edificis municipals.

Si Reus ha estat la darrera ciutat tarragonina en aprovar-ho, el Vendrell va ser la primera, tot i que la mesura encara no està en vigor. El regidor de Convivència i Civisme, Jaume Domingo, no les té totes i desconeix si, un cop aprovin la nova ordenança, es podrà aplicar. Com a Tarragona i Reus, Domingo matisa que es prohibeix tot element que tapi una cara i que és una mesura "lògica". Amb tot, creu que al decisió del TSJC és "positiva" perquè permetrà esclarir si els municipis ho estan fent bé o s'ha de reconduir per un altre camí. Encara al Baix Penedès, Cunit també va aprovar prohibir l'ús del burca amb els vots de l'equip de govern -PSC i PP.

L'advocat de Watani valora el cas de Lleida com un precedent pels altres municipis

L'advocat de l'associació musulmana Watani, Carles Antolí, ja es va mostrar esperançat ahir dimarts amb què el TSJC anul·li definitivament l'acord de l'Ajuntament de Lleida de prohibir el burca, el nicab i altres peces de roba que tapin la cara de forma integral als edificis municipals. Antolí creu que la decisió deixa entreveure per on anirà la sentència final del recurs que van presentar. Així mateix, valora aquesta interlocutòria com un precedent que farà que s'aturi la "tendència" a la prohibició de l'ús d'aquests elements de vestuari i que altres municipis esperin a conèixer la sentència final abans de debatre aquest assumpte i apostar també per la prohibició.

L'advocat, però, no ha rebut cap altre petició d'altres municipis on també es van aprovar ordenances similars, però creu que la suspensió cautelar pot animar altres col·lectius a fer el pas.

stats