Societat 17/06/2013

L'alta velocitat arriba a Alacant

El príncep Felip i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, inauguren aquest migdia l'AVE entre Madrid i la segona capital del País Valencià

Acn
2 min

AlacantNou anys després que el govern d'Aznar posés la primera travessa, el tren d'alta velocitat arriba aquest dilluns a Alacant, la segona capital del País Valencià, sense que, per ara, hi hagi connexió entre les capitals valencianes. EL TGV, que unirà Alacant amb Madrid, forma part de la línia d'alta velocitat Madrid-Castella la Manxa-País Valencià-Múrcia, i part del seu trajecte estaria inclòs al corredor mediterrani, segons el ministeri de Foment.

El primer viatge inaugural ha sortit de l'estació d'Atocha, a Madrid, a les 10 del matí. Arribarà a Alacant a les 13.00 hores i farà parades a Albacete i Villena, on es descobrirà una placa commemorativa. A l'acte inaugural hi assisteixen el president del govern espanyol, Mariano Rajoy; el príncep Felip; el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra; la presidenta de Castella-la Manxa, Maria Dolores de Cospedal; la ministra de Foment, Ana Pastor, i el ministre d'Exteriors, José Manuel Margallo. La nova línia iniciarà els viatges comercials a partir de dimarts i unirà les dues ciutats en 2 hores i 20 minuts, una millora de 50 minuts en relació amb el temps actual. La inversió total ha estat de 1.920 milions d'euros.

La infraestructura és la prolongació de la línia Madrid-Albacete. S'ha construït una connexió de 165 quilòmetres fins a Alacant que fa que el trajecte entre Alacant i la capital espanyola sigui de 2 hores i 20 minuts –50 minuts menys que en l'actualitat–. Es preveu que a finals d'any es pugui fer el viatge en 2 hores i 5 minuts.

El preu oficial de la classe turista és de 64,9 euros per trajecte, tot i que es poden adquirir per un mínim de 25 euros per trajecte en acollir-se a diverses ofertes en funció de l'anticipació i les vendes a través de la web de Renfe. També existeix la possibilitat d'adquirir abonaments de 10 viatges a 42,2 euros per trajecte. Renfe també ha iniciat una promoció especial de llançament de bitllets a 32,45 euros aquesta primera setmana de funcionament.

Hi haurà nou freqüències diàries per sentit i 10 els divendres. El tren farà parades a Madrid, Conca, Albacete, Villena i Alacant. Els trens Alvia permetran connexions amb Santander i Gijón, i a Galícia els caps setmana, segons ha explicat el ministeri de Foment.

Alacant rebrà un impacte anual de 70 milions d'euros sobre el seu PIB

La Generalitat Valenciana preveu que amb la posada en funcionament de la línia es generi un impacte anual d'uns 70 milions d'euros sobre el PIB de la demarcació d'Alacant. Segons un estudi presentat recentment per la conselleria d'Infraestructures, l'alta velocitat crearà unes 735 noves ocupacions i incidirà en el turisme residencial. El govern valencià especula sobre unes xifres que indiquen que els madrilenys van comprar 4.317 nous habitatges a la demarcació durant el 2012 amb un valor de 400 milions d'euros.

L'executiu que presideix Fabra assenyala que la nova infraestructura ajudarà a consolidar i potenciar el turisme provinent de Madrid i Castella-la Manxa, així com el turisme de cap de setmana o les visites d'un dia a la ciutat.

La inauguració, a més, coincideix amb l'inici de les Fogueres d'Alacant, les festes majors de la ciutat, un dels objectius que es va proposar el govern de Fabra juntament amb Foment per poder començar a operar comercialment la línia.

El nou servei augmenta les places en més del 40% i passa de 4.800 a més de 6.300 places diàries. Segons les dades de Renfe, la venda de bitllets ha multiplicat per cinc la venda de bitllets entre les dues ciutats, principalment en el trajecte Madrid-Alacant.

stats