Societat 03/05/2011

El Ministeri d'Exteriors nega haver pagat pel rescat de l''Alakrana'

L'Audiència Nacional afirma que "sense cap dubte" el rescat el va pagar l'executiu espanyol

Agències
2 min

MadridLa ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, ha afirmat que el govern espanyol no va pagar el rescat de la tripulació del tonyinaire basc 'Alakrana' l'any 2009. Segons la sentència feta pública aquest dimarts per l'Audiència Nacional, "sense cap dubte", el govern espanyol va pagar. El text de l'alt tribunal afirma que "no ha estat l'empresa armadora, sinó organismes públics vinculats al govern espanyol, qui ha satisfet la quantitat que s'ha abonat per l'alliberament dels tripulants".

L'Audiència ha condemnat els dos pirates a 439 anys de presó per associació il·lícita, robatori amb violència i 36 delictes de detenció il·legal i contra la integritat moral. Cabdiweli Cabdullahi i Raageggesey Hassan Aji, els dos pirates somalis que van segrestar l'Alakran, han estat condemnats com a autors criminalment responsables d'un total de 74 delictes, mentre que els n'absol de 39 més.

En aquest sentit, se'ls condemna, a cadascun d'ells, per la comissió d'un delicte d'associació il·lícita, fet que comporta dos anys de presó i una multa de sis euros diaris durant dotze mesos. També se'ls ha condemnat per 36 delictes de detenció il·legal, 36 penes d'11 anys de presó, per un delicte de robatori amb violència, fet que comporta 5 anys de presó per a cadascun, i per 36 delictes més contra la integritat moral, 36 penes d'un any de presó per a cadascun dels citats.

"L'única cosa" que preocupava al govern espanyol, ha dit, és que els mariners tornessin "sans i estalvis", es va "aconseguir" i per això, "ens sentim satisfets", ha afirmat. La ministra ha recordat que en tot moment, el govern espanyol va negar que es realitzés cap pagament i manté aquesta negativa. Tot i així, ha afirmat que llegirà la sentència per conèixer els "termes exactes" per veure "a què es refereix". Sobre l'anàlisi que ha fet la portaveu del PP al Congrés, Soraya Saénz de Santamaría, afirmant que el govern espanyol va "enganyar" els espanyols, la ministra ha dit que "s'ha accelerat, com acostuma a fer".

stats