Menjar malament és més perillós per a la salut que el tabac, segons l'ONU

Olivier De Schutter, relator de les Nacions Unides per al Dret a l'Alimentació, demana a les administracions que regulin les dietes, tal com va fer amb el tabac

Després de dècades d'esforços per part d'organismes relacionats a la salut, els governs del món van començar a conscienciar la població dels perills del tabac, i a protegir els no fumadors. Però en el món actual, quan la batalla per un aire net s'ha guanyat a molts països, el perill ja no és el fum d'una cigarreta, sinó allò que mengem. Ho ha dit aquest dilluns Olivier De Schutter, relator de les Nacions Unides per al Dret a l'Alimentació, que ha demanat a les administracions que regulin les dietes, tal com van fer amb el tabac.

"Les dietes no saludables suposen un risc més gran per a la salut global que el tabac. De la mateixa forma que el món es va posar d'acord a l'hora de regular els riscos del tabac, cal posar-se d'acord en una convenció sobre les dietes adequades", ha dit aquest dilluns De Schutter, que ha criticat que, "malgrat que els símptomes són cada vegada més alarmants la comunitat internacional continua sense parar atenció a l'epidèmia de l'obesitat i les dietes poc saludables".

De Schutter, en una conferència a Ginebra, ha lamentat que deu anys després que l'Organització Mundial de la Salut posés en marxa la seva 'Estratègia Global per la dieta, l'activitat física i la salut', "l'obesitat segueix avançant, i amb ella ho fan la diabetis, les malalties coronàries i altres complicacions". "No s'està parant atenció als senyals de perill", ha dit el relator, que ha insistit en la necessitat que els governs del món adoptin cinc mesures concretes per acabar amb el problema: gravar amb impostos els productes no saludables; regular els aliments amb molts greixos saturats, sal i sucre; limitar la publicitat del menjar escombraria; revisar els subsidis agrícoles que abarateixen alguns aliments en detriment d'altres; i donar suport als productors locals.