Un nou estudi considera provat que els aliments ecològics són millors per a la salut

El treball, d'un equip de científics internacional, assegura que els aliments ecològics són més rics en antioxidants i presenten nivells més baixos de metalls tòxics i pesticides

Ha estat, i ho continua sent, una de les qüestions més polèmiques relacionades amb el complex tema de l'alimentació i la salut. Els aliments ecològics sempre han estat presentats com a millors per a la salut, però ho són realment? Els seus partidaris sempre ho han tingut clar, assegurant que els aliments obtinguts a partir de processos naturals són més saludables i saborosos. Pels escèptics, en canvi, l'únic cert és que el menjar ecològic és més car. Els estudis científics que s'han realitzat sobre el tema no han arribat mai a cap conclusió definitiva. Ara, però, un nou treball arriba a la conclusió que els aliments ecològics són millors per a la salut.

De fet, l'equip de científics no ha realitzat proves noves, sinó que ha analitzat amb detall les dades d'estudis ja existents. Creuant i ponderant les dades d'aquests 343 treballs, l'equip, dirigit pel professor Carlo Leifert, catedràtic d'Agricultura Biològica de la Universitat de Newcastle, a Anglaterra, ha arribat a la conclusió que els aliments ecològics són més rics en antioxidants i presenten nivells més baixos de metalls tòxics i pesticides. Dit d'una altra forma, tenen més elements positius, i menys de negatius.

Segons el treball, que apareixerà al proper número del ' British Journal of Nutrition' i ha estat avançat per diferents diaris anglesos, com el ' Guardian' i el ' Telegraph', el nivell d'antioxidants present en els aliments ecològics és entre un 19% i un 69% més alt que en els aliments convencionals.

Escepticisme

Però, tot i confirmar que ecològic equival a més saludable, el nou treball no ha aconseguit escampar els dubtes. Molts experts accepten que un aliment ecològic pot tenir més antioxidants que un de convencional, però apunten que això no el fa necessàriament millor; el treball conclou que l'aliment té més antioxidants, però no que aquesta major presència tingui conseqüències en la salut del consumidor. És a dir, que una cosa és que allò ecològic sigui millor i una altra és que això tingui un efecte clar i constatable. Aquests experts, com Richard Mithen, de l'Institut de Recerca Alimentària, es mostren escèptics sobre el fet que allò ecològic tingui més qualitats nutritives.

El que ningú no dubta és que, certament, els aliments ecològics tenen més antioxidants, com tampoc no es dubta que els antioxidants ajuden a prevenir moltes malalties cardiovasculars i degeneratives, entre elles el càncer. Més enllà d'això, les opinions continuen discrepant, una divergència que el nou treball no ha aconseguit tancar.

Més continguts de