Alpinisme
Societat 27/05/2013

L'alpinista Juanjo Garra mor a l'Himàlaia

Els intents de rescat no han funcionat i el lleidatà no ha pogut sobreviure

Ara
2 min

BarcelonaL'alpinista Juanjo Garra ha mort aquesta matinada a l'Himàlaia, segons confirmen els seus familiars i amics al seu blog. L'alpinista lleidatà tornava dijous després de fer cim al Dhaulagiri, la seva novena conquesta a una muntanya de més de 8.000 metres. L'ensopegada d'un xerpa el va fer caure tot just iniciat el descens. La caiguda li va provocar un trencament de turmell que no li deixava caminar i això l'ha retingut massa temps en una altitud extrema, i ha fet inútils tots els intents de rescat.

"En Juanjo es queda al cel", diu el seu blog. "Malgrat els esforços de molta i molta gent; malgrat la força que heu fet tots i, sobretot, a pesar de la resistència heroica que ha posat el Juanjo, acompanyat fins a l'últim alè per Kheshap Sherpa, la muntanya ha decidit quedar-se per sempre més amb la companyia de qui tant i tant l'estimava", afegeix la nota.

"La família i els amics volem expressar, de manera molt especial, el nostre agraïment a tots els que, d'una manera o un altra, han participat en l’operació de rescat més espectacular que s’ha vist mai a l'Himalàia. No menys de vuit persones han salvat la vida gràcies a l'operatiu que s'ha muntat per rescatar el Juanjo. Aquesta és una victòria més que hem de posar al seu sarró", afegeix el comunicat.

"També volem agrair les innumerables mostres de suport i afecte que hem rebut des que la mala sort va provocar que un simple trencament de turmell hagi derivat en el fatal desenllaç", diu el text de condol.

Rescat fallit

L'alpinista Ferran Latorre, que va participar en el rescat, ha dit en declaracions a RAC1 que el motiu del tràgic desenllaç és que "han passat masses dies i hem arribat tard". "Ha estat molt difícil continuar el rescat per les condicions temporals", ha afegit.

Per l'alpinista, "la situació era complicada per ella mateixa" perquè "trencar-se el turmell fa que entris en una etapa d'urgència". Personalment, Latorre ha assegurat que "hem estat bastants cops a punt de rescatar-lo i no hem acabat d'aconseguir-ho", i ha resumit el rescat com "uns dies molt estressants, amb molta angoixa". Per acabar, Latorre confessa sentir-se "molt decebut" per la mort de Garra, que ha estat "una gran decepció i un xoc emocional". Latorre era al Lhotse i va volar amb helicòpter per sumar-se a l'equip de rescat.

stats