Ensenyament
Societat 29/07/2011

Els alumnes de 15 anys podran accedir a cursos professionalitzadors sense haver d'acabar l'ESO

El Ministeri d'Educació reforma l'FP i l'ESO per combatre l'abandonament escolar prematur, que avui és del 26%. Facilitarà l'accés a la FP a alumnes que no s'han graduat d'ESO perquè puguin obtenir una titulació

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaEl Consell de Ministres ha aprovat avui una reforma de l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i de la Formació Professional (FP) destinada a combatre l'abandonament prematur dels estudis obligatoris i facilitar la formació d'aquests joves per integrar-los al mercat laboral.

El decret de modificació de l'ESO aprovat avui rebaixa fins als 15 anys (un any abans d'acabar l'escolarització obligatòria) la possibilitat d'accedir a un Programa de Qualificació Professional Inicial (PQPI), quan es consideri que "és la millor opció perquè l'alumne finalitzi l'ESO amb èxit" i no abandoni el sistema escolar abans de temps. El decret de reforma de la FP aprovat també avui preveu que aquests mòduls de PQPI siguin considerats, a partir d'ara, com un tipus de FP.

Aquests PQPI s'ampliaran a dos anys i permetran accedir després a un cicle de FP de grau mitjà (fins ara era necessari tenir el graduat d'ESO) i fins i tot permetran obtenir el graduat d'ESO si se superen també uns mòduls voluntaris en competències bàsiques.

Segons el ministeri, el 26% dels alumnes de secundària no aconsegueixen el graduat d'ESO. Per això, a més d'aquestes alternatives que se'ls obren, la reforma aprovada avui també preveu que "tots els alumnes al finalitzar l'ESO, si no obtenen el graduat, rebin un certificat oficial de nivell d'adquisició de les competències bàsiques adquirides".

El decret aprovat avui crea, com estava previst, tres itineraris especialitzats per als alumnes de 4t d'ESO, dos d'ells orientats al batxillerat -lletres i ciències- i un altre orientat a la FP. S'introdueixen tres noves assignatures en aquest últim curs: Alimentació, Nutrició i Salut; Ciències Aplicades a l'Activitat Professional i Orientació Professional i Iniciativa Emprenedora. Aquesta última serà una assignatura comuna als tres itineraris, juntament amb informàtica i una segona llengua estrangera.

stats