Societat 18/07/2013

Deixar-se les claus és el preludi de l'Alzheimer?

Segons els experts, els oblits lleus de memòria podrien ser indicadors de la futura aparició de la malaltia

Ep
2 min
Un estudi relaciona l'Alzheimer amb l'evolució del cervell humà

MadridEls oblits lleus de memòria, com ara deixar-se les claus o oblidar-se del lloc on s'ha aparcat el cotxe, podrien ser indicadors d'una futura aparició de l'Alzheimer. Això és, si més no, el que creuen un grup d'experts reunits en la Conferència de l'Associació Internacional del Alzheimer a Boston (Estats Units). Tot i que durant anys els metges han relacionat els oblits lleus de memòria amb el procés d'envelliment, actualment hi ha el convenciment que, en relacionar els errors de memòria amb els marcadors o canvis genètics en el cervell i el líquid cefaloraquidi, es pot predir millor quines persones estan mostrant els primers símptomes de l'Alzheimer.

"Els científics estan començant a quantificar si les pèrdues anecdòtiques de memòria tenen alguna cosa a veure amb el fet que una persona desenvolupi demència en un futur. Hi ha, però, un problema: són molts els factors que poden causar relliscades de memòria temporals, com, per exemple, l'insomni, la depressió, l'estrès o alguns medicaments", explica el director d'iniciatives científiques en l'Associació d'Alzheimer, Dean Hartley.

Per intentar diferenciar l'anècdota d'allò important, la neuròloga de l'Hospital de Brigham and Women de Boston, Rebecca Amariglio, va preguntar a 189 adults sans més grans de 65 anys sobre els seus records. A més, els va fer escàners cerebrals mitjançant un traçador radioactiu capaç de detectar la presència de la proteïna beta amiloide que, segons es creu, és un senyal primerenc de la malaltia. L'estudi conclou que les persones que tenien més problemes a l'hora de recordar tenien també una acumulació d'aquesta proteïna en el cervell. "Les preocupacions subjectives poden ser un primer indicador de la malaltia d'Alzheimer", ha comentat Amariglio.

Per la seva banda, l'expert en bioestadística de la Universitat de Kentucky, Richard Kryscio, ha estudiat durant deu anys els problemes de memòria de més de 1.000 persones sanes d'entre 60 i 70 anys, als quals els va preguntar, un cop l'any, si estaven notant o no una disminució de memòria. De tots, més de la meitat van reconèixer que havien experimentat un canvi en els seus records; aquests tenien el doble de probabilitats de ser diagnosticats amb demència o estar en risc de tenir-ne. Així mateix, una altra investigació a càrrec de l'experta del Centre de Recerca de l'INSERM en Bordeaux (França), Cecilia Samieri, ha trobat també una "forta" correlació entre aquests oblits de memòria i un defecte genètic, anomenat APOE-4, que augmenta el risc d'Alzheimer.

Ara bé, malgrat tots aquests resultats, l'expert en la malaltia d'Alzheimer de la Clínica Mayo a Rochester (Minnesota), Ronald Petersen, destaca que les persones que en ocasions no recorden un fet puntual no han d'anar al metge perquè no està comprovat que aquestes distraccions indiquin la presència d'aquesta malaltia. "S'està mirant d'estudiar un subconjunt de persones que són les que realment ens estan dient que aquests fets podrien ser importants, però això no vol dir que les persones que de vegades perden les claus o s'obliden d'on han deixat el cotxe hagin d'anar corrents al metge", ha puntualitzat.

stats