Societat 06/03/2013

El secret per conservar la parella? Treure les escombraries

Un estudi de l'Open University afirma que els petits actes quotidians funcionen millor que els gestos romàntics a l'hora d'ajudar a mantenir les relacions

Ara
2 min
Segons les autores de l'estudi, el manteniment de les relacions requereix tant una tasca emocional com pràctica / AFP

BarcelonaEls joiers, els floristes i els pastissers posaran el crit al cel, però allò que ajuda més a mantenir les relacions, el que resulta més eficient a l'hora de conservar la parella, no són els gestos romàntics i convencionals sinó les petites accions quotidianes. Aquesta és, si més no, la principal conclusió a la qual han arribat un equip d'investigadores de l'Open University, que després d'analitzar les dades de més de 4.000 persones afirmen que treure les escombraries o preparar un te per a la parella és molt millor que no pas regalar un ram de roses, un anell o una caixa de bombons.

L'estudi, titulat 'Amor durador? Relacions de parella en el segle XXI', s'emmarca en el projecte de recerca 'Amor durador', i intenta esbrinar quins són els factors que fan que una parella es mantingui unida. L'objectiu de les investigadores és intentar saber quins mecanismes de cohesió faciliten que les parelles segueixin juntes en moments tan difícils com els actuals, en què la crisi econòmica dispara les desavinences. La conclusió a què han arribat les doctores Jacqui Gabb, Janet Fink i Martina Klett-Davies és que les parelles no es deixen impressionar gaire pels gestos que el cine i la publicitat han qualificat de romàntics, com regalar flors, i que s'estimen més actes més anodins, com encarregar-se de treure les escombraries.

Però l'estudi no investiga només allò que permet a les parelles sobreviure als problemes, sinó també quins són els entrebancs que han de superar. Roncar, fer soroll menjant i posar malament el rentavaixelles són els elements que més distorsionen la vida en parella.

Els homosexuals, més feliços

La recerca també arriba a la conclusió que el principal motiu pel qual les parelles homosexuals es mostren més felices que les heterosexuals és perquè les primeres paren més atenció al que les autores de l'estudi defineixen com "manteniment de la relaxació". Paradoxalment, tot i que les mares són les que més es queixen de l'escassa qualitat de les seves relacions de parella, són el col·lectiu que es mostra més satisfet amb la vida. Per a una dona que és mare, la persona més important de la seva vida és el seu fill o filla. Per a un home que és pare, la persona més important és la seva parella.

Segons Janet Flink l'estudi, que encara no està tancat, "deixa clar com les relacions més duradores són aquelles en què els seus membres fan una tasca de manteniment que és tan emocional com pràctica". Els resultats finals de l'estudi, l'objectiu del qual és fer una radiografia de les relacions de parella al segle XXI, es faran públics en un llibre que sortirà al mercat la primavera de 2014.

stats