SOCIETAT
Societat 13/02/2012

Foment admet haver deixat d'invertir més de 5.700 milions en infraestructures a Catalunya

La ministra Pastor anuncia a Barcelona la creació d'un pla de formació per als maquinistes per evitar més accidents però no concreta quan es faran les obres promeses

Maria Ortega
2 min

BarcelonaLa ministra de Foment, Ana Pastor, ha dit des de Barcelona que el govern espanyol farà les obres previstes per l'executiu de Zapatero per millorar la xarxa de Rodalies-Renfe, però no ha concretat quan. "No volem parlar de comprometre grans inversions que després no es paguen", ha dit en referència a l'anterior govern. Pastor ha xifrat en 5.748 els milions compromesos en infraestructures que no s'han pagat. Bona part d'aquests diners (3.648 milions) formen part del pla de 4.000 milions anunciat per l'executiu de Zapatero.

En tot cas, el govern espanyol prioritzarà la seguretat i mirarà d'executar com abans millor els 510 milions del Pla de Millora de la Seguretat (el pla forma part del pla general de Rodalies aprovat pel govern de Zapatero). Només se n'ha executat un 12%, segons ha concretat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder.

L'altra mesura més immediata serà la posada en marxa d'un pla específic de formació per al personal de Renfe per evitar més accidents. "La seguretat és el primer", ha dit la ministra.

Foment també ha anunciat dues noves reunions de la comissió bilateral de seguiment de les inversions entre Foment i Generalitat. Les trobades es faran el 23 de febrer i el 9 de març.

La reunió d'aquest dilluns està motivada per l'últim accident de tren, dijous passat, a Mataró, amb 10 persones ferides lleus, en què un tren va topar contra el final de via. En un any hi ha hagut cinc xocs a la xarxa de Renfe a Catalunya.

El conseller de Territori, Lluís Recoder, ha celebrat el "canvi d'actitud" de la ministra, que s'ha desplaçat a Barcelona per comprovar en persona l'estat de la xarxa ferroviària. El conseller i la ministra han fet un petit trajecte en tren i han visitat l'estació de la Sagrera.

Abans, Pastor s'havia reunit abans amb l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. La ministra ha anunciat la creació d'una altra comissió seguiment d'obres pendents entre Foment i l'Ajuntament de Barcelona.

Recoder ja va avançar dijous passat que exigirà a Pastor que inverteixi els 4.000 milions promesos per a la xarxa ferroviària, "que és segura, però pateix d'estrès", i que modifiqui la llei per poder obrir l'explotació de les línies de Rodalies a altres companyies. En l'últim any hi ha hagut cinc xocs amb ferits, el darrer dels quals, dijous, a l'estació de Mataró, quan un comboi va xocar contra el topall de formigó que hi ha al final de la via. Deu persones van resultar ferides, una de les quals, el maquinista, estava en estat greu.

L'accident va tornar a posar sobre la taula l'estat de la xarxa de Rodalies i l'incompliment de les inversions pactades amb l'Estat.

stats