Societat 17/05/2019

El plasma, el futur del diagnòstic precoç de l'Alzheimer

El biomarcador en sang és poc invasiu i econòmic i es podria fer servir en la pràctica clínica

Ara / Acn
1 min
El plasma, el futur del diagnòstic precoç de l'Alzheimer.

BarcelonaUna anàlisi de plasma sanguini permetrà detectar l'Alzheimer en un estadi primerenc. Investigadors de l'Institut de Neurociències de la UAB i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED) han descobert un nou biomarcador en sang per diagnosticar la malaltia precoçment. Aquests resultats facilitarien el disseny d'un procediment poc invasiu i econòmic que es podria fer servir rutinàriament en la pràctica clínica.

L'Alzheimer és la principal causa de demència i no hi ha cap tractament efectiu per prevenir, retardar o aturar la seva progressió. Té una etapa amb símptomes inicials que precedeixen la malaltia que dura entre 15 i 20 anys abans no es manifestin els signes clínics, i per tenir un futur tractament efectiu és necessari poder diagnosticar amb precisió la malaltia d'Alzheimer en les seves etapes més primerenques.

En l'actualitat no existeix un biomarcador que pugui usar-se per al diagnòstic precoç de la malaltia d'Alzheimer com a part de les proves clíniques de rutina, tot i que sí que se'n pot avaluar la progressió. Les tècniques implicades en aquesta detecció, però, tenen un alt cost econòmic.

Els investigadors han publicat aquesta setmana un article en què identifiquen una signatura molecular basada en microRNA (petites molècules de RNA). Els autors han trobat un augment significatiu en els nivells plasmàtics d'aquestes molècules en pacients amb deteriorament cognitiu lleu i Alzheimer. A més, les dades preliminars suggereixen que aquesta signatura podria utilitzar-se per predir la progressió del deteriorament cognitiu lleu cap al desenvolupament de la malaltia d'Alzheimer.

stats