Anàlisis de sang sense punxada

L'Hospital de Badalona posa a prova un aparell per fer anàlisis de sang a través de sensors i sense punxar el pacient

Si vostè és una d'aquelles persones que sent aprensió a la sang i no pot suportar fer-se una anàlisi per por de la punxada, hi ha llum al final del túnel.

L'Hospital Municipal de Badalona té a prova un autoanalitzador no invasiu que permet fer anàlisis de sang sense necessitat de fer punxades, extreure sang ni endur-se-la per ser analitzada en un laboratori. L'aparell obté la informació per uns sensors que es col·loquen sobre el tors del pacient i en aproximadament sis minuts ja es mostren els resultats de l'analítica.

L'enginy es basa en tecnologia aeroespacial i ha sigut dissenyat per membres de l'Acadèmia Russa de Ciències Naturals, la Universitat de Massachusetts i el National Space Biomedical Research Institute. Ara està en proves a Badalona per a la seva implementació al sistema sanitari. Ja ha sigut homologat en una desena de països, entre ells la República Txeca, Rússia i la Xina.

Dades gràcies a la temperatura

Els professionals de l'Hospital Municipal de Badalona han començat a fer la nova anàlisi de sang a 130 pacients que ja tenen la visita programada. La intenció és comparar els resultats de la punxada tradicional amb les dades que s'obtindran amb el nou dispositiu, un aparell que es basa en tecnologia aeroespacial i que obté els paràmetres de la sang a partir de la temperatura. Alejandro Valverde, cap de producte de l'empresa que distribueix l'aparell, destaca que "cada reacció química que té lloc dins l'organisme genera una temperatura. El dispositiu mesura aquesta temperatura i, basant-se en un algoritme, realitza els càlculs per obtenir els paràmetres de la sang".

L'anàlisi de sang s'obté gràcies a un monitor connectat a uns biosensors que es col·loquen sobre la pell del pacient i els resultats s'obtenen en sis minuts. "No es nota res, cap dolor. És un avantatge poder prescindir de l'agulla, però sobretot el fet de poder tenir els resultats al moment i no haver de tornar a l'hospital d'aquí a una setmana", explica Xavier Sallent, un dels pacients de l'Hospital Municipal de Badalona que s'ha sotmès a les primeres proves.

Es preveu que les conclusions de l'estudi estiguin disponibles a finals del mes de març.

Més continguts de