Societat 05/09/2019

La Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya creu que no calen les subvencions contra la immersió lingüística

El govern andalús posa en marxa la nova mesura pactada amb Vox per evitar "un abandonament gradual de les arrels culturals entre els descendents d’andalusos a l’exterior"

Carla Fajardo
2 min
Juan Manuel Moreno (PP) i Juan Marín (Cs), artífexs del pacte de govern a Andalusia.

BarcelonaAndalusia subvencionarà activitats per a andalusos "afectats per la immersió lingüística" que visquin fora de la comunitat. La Junta d'Andalusia inclourà la nova mesura en el pròxim exercici de pressupostos, tal com ha acordat en el consell de govern d'aquest dimarts, amb l'objectiu d'evitar "un abandonament gradual de les arrels culturals entre els descendents d’andalusos a l’exterior". No ampliarà el pressupost per aplicar la mesura, sinó que modificarà la base reguladora dels diners que donava a les comunitats andaluses a l'exterior destinats a l'orientació de la població, la promoció cultural i el manteniment de les entitats.

Segons el comunicat de la Junta, que no cita específicament Catalunya, l’administració andalusa "s’ha trobat amb un nou repte davant de l’obligada immersió de tota la població resident en determinats territoris d’acollida", que podria portar a una pèrdua del conjunt de valors culturals i lingüístics dels andalusos que viuen en aquests territoris i dels seus descendents.

La mesura ja va ser acordada al juny. De fet, va ser un dels 34 punts que el govern andalús va pactar amb Vox per tirar endavant els pressupostos, però fins ara no s'havien iniciat els tràmits. Llavors es va anunciar que es destinarien 100.000 euros dels comptes del 2019 i el 2020 a programes i activitats per ''pal·liar els problemes que originen en els descendents dels membres d'aquestes comunitats els processos d'immersió lingüística''.

La Fecac, sorpresa davant la mesura

El president de la Federació de les Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (Fecac), Daniel Salinero, s'ha mostrat sorprès davant de la mesura i considera que no calen aquestes ajudes. "No crec que faci falta que els nens catalans aprenguin castellà. Tenim la sort que podem parlar català i castellà sense cap problema. Estem sorpresos, caldrà veure com s’articula la proposta", ha dit en una entrevista a RAC1.

Salinero assegura que no han demanat aquesta mesura, tot i que el president andalús, Juanma Moreno, ha dit que les comunitats residents a Catalunya li van expressar "amb llàgrimes als ulls" que se sentien soles i li van demanar ajuda davant de "la pressió de sectors independentistes" que "reduïen la diversitat". Moreno, que sí que s'ha referit específicament a Catalunya, ha dit que el seu govern anirà "de menys a més" per protegir els andalusos residents a l'exterior davant de les limitacions de l'independentisme.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha valorat l'anunci de la Junta durant la roda de premsa de presentació del curs escolar. "Qualsevol govern és lliure de fer el que vulgui amb els seus pressupostos", ha dit, però ha posat en dubte que aquest tema sigui una prioritat per als ciutadans andalusos. A més, ha subratllat que es tracta d'una mesura impulsada per les forces polítiques que acusen l'escola catalana d'"adoctrinament", en referència al PP, Cs i Vox.

stats