Societat 04/10/2011

Per què quan hi ha anticicló augmenta la contaminació?

La circulació habitual de l'aire es trenca i la pol·lució es va acumulant dia a dia fins que arriba un canvi de temps

Miquel Bernis
1 min
El Govern declara la guerra al dièsel

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Normalment l'aire més càlid es concentra a les capes baixes de l'atmosfera, i a mesura que agafem altitud la temperatura va baixant, si hi ha certa circulació d'aire. Així és com s'organitza la part de l'atmosfera més pròxima a nosaltres, i com que l'aire càlid tendeix a pujar, la renovació és fàcil, de manera que la contaminació que generem s'escampa amb certa facilitat.

Quan ens visita un anticicló potent i persistent, una de les coses que passa és que disminueixen molt els corrents d'aire. Si no hi ha una certa circulació, amb el pas dels dies, l'aire fred, que pesa més, acaba situant-se a les capes baixes, i quan això passa es diu que hi ha inversió tèrmica. La clau d'aquesta situació és que llavors la circulació de l'aire cap amunt es talla. L'aire fred no tendeix a pujar i a prop de la superfície s'hi queda un cos d'aire que no es renova. Per tant, tota la contaminació que es genera en una ciutat s'acumula dia darrere dia fins que no hi ha un canvi en el temps.

p { margin-bottom: 0.21cm; } Aquest també és el procés mitjançant el qual es formen la majoria de boires, com les de la plana de Vic o la del pla de Lleida. Més enllà de l'aire més fred, a les capes baixes de l'atmosfera també s'hi acumula gairebé tota la humitat.

stats