Societat 08/01/2011

El fiscal antihomofòbia admet que molts casos d'agressió i discriminació encara no es denuncien

Moltes persones no s'atreveixen a denunciar perquè comporta revelar la seva orientació sexual o perquè el delicte s'ha produït en situacions molt íntimes

Solà, Pol (ACN)
1 min

BarcelonaEl fiscal de delictes d'odi i discriminació de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, admet que tot i els avenços dels últims anys encara hi ha una "xifra negra" de denúncies per agressions o discriminacions a homosexuals o transsexuals. De fet, per a Aguilar, aquest és el principal problema de la lluita contra la discriminació per raons d'orientació sexual. En una entrevista a l'ACN, Aguilar ha explicat: "En els últims anys s'ha fet un impuls important per aflorar un tema que moltes vegades desconeixíem. I és que en molts casos la víctima no denuncia, i aquest és el principal problema amb què ens trobem", tot i que no és un problema exclusiu de Catalunya sinó de molts altres països europeus.

Algunes de les víctimes tenen problemes a l'hora de denunciar, perquè en ciutats grans on es viu amb més condicions d'anonimat és més fàcil, però en nuclis petits o rurals hi ha més dificultats. Moltes persones no s'atreveixen a denunciar perquè comporta revelar la seva orientació sexual a la família, a la feina i en el cercle que els envolta. També moltes no denuncien perquè el delicte s'ha produït en situacions molt íntimes.

Des del 2008 Catalunya és pionera amb un protocol que fa que els Mossos comptabilitzin tots els delictes comesos per raons d'orientació sexual, que comuniquen immediatament a la fiscalia d'odi. Tot i això, a Catalunya no hi ha ni més ni menys casos que a la resta de l'Estat.

stats