Societat 10/03/2012

Un grup antisistema d'ultradretra s'instal·la al barri del Clot de Barcelona

El Casal Tramuntana acull un col·lectiu que s'inspira en el moviment d'okupes d'extrema dreta italià Casa Pound

Acn
3 min

BarcelonaSón antisistema, però d'ultradreta. S'inspiren en el moviment neofeixista italià aglutinat a l'entorn de la Casa Pound. I somien a reproduir-lo a Catalunya. Per ara tenen una seu: des del gener passat algunes desenes de joves ocupen un entresòl al barri barceloní del Clot, molt a prop de l'Antiga Fàbrica Damm i no gaire lluny de la Sagrada Família. L'ha llogat Rebeca Berenguer, que ocupà el desè lloc a la llista de PxC en les passades eleccions de l'Hospitalet, amb l'ajut del número dos d'aquella llista i actual regidor Alberto Sánchez.

I hi programen activitats de forma regular. Entre elles, una conferència de Jorge Buxadé, l'advocat exfalangista que va recórrer la consulta d'Arenys en nom de l'Estat. El local, en un entresòl del carrer Independència del Clot. Van començar a habilitar-lo el passat desembre i el tenen llogat des del passat 1 de gener.

Polèmica admiració per la Casa Pound

Poc després que els joves entressin al local va saltar la polèmica, perquè va transcendir, a través de les xarxes socials, que el centre, que inicialment els seus usuaris havien anomenat Militia, s'inspira explícitament en la Casa Pound italiana, okupes d'extrema dreta que han fet reviscolar en els darrers anys el moviment neofeixista italià. Amb un discurs que combina tocs ultres i socials, recupera la ideologia dels feixistes primigenis i ha atret noves generacions.

Casa Pound, que no renuncia a la violència com a instrument polític, s'aglutina a l'entorn d'un edifici ocupat a Roma des del 2003. Autodefinit com "feixisme del tercer mileni", des de llavors ha ocupat més immobles, i ha bastit una xarxa que, segons indica el moviment al seu web, té una emissora de ràdio, una TV per internet, diverses revistes, 15 llibreries, 20 bars i vuit associacions esportives.

Els membres de Militia, ara Casal Tramuntana, no només van expressar obertament la seva admiració per aquest moviment, sinó que van convidar el seu líder, Gianluca Inanone, així com Gabriele Adinolfi, un dels terroristes implicats en un atemptat a l'estació de Bolonya que va costar la vida a 85 persones el 1980, a la inauguració del local del Clot, programada el passat diumenge, 15 de gener.

L'oposició que va generar aquest anunci entre grups antifeixistes i la detenció de Ianone a Itàlia acusat de tirotejar una persona, va fer que els membres de Militia anunciessin la cancel·lació de l'acte d'inauguració. Però, segons ha pogut saber l'ACN, sí que van celebrar una festa dissabte 14 de gener, per estrenar el local.

Des de llavors han mantingut la seva activitat. Això sí, mirant de passar desapercebuts. "Suposo que es va començar malament, amb això de Militia", ha admès Berenguer en declaracions a l'ACN. "Hi ha coses que s'haurien d'haver controlat, no es van controlar, i ara sí que s'estan fent", assegura.

Aquesta rectificació, però, no implica l'abandó de les simpaties vers el neofeixisme italià. Berenguer el defineix com un moviment "que fa bones accions i que mira per la seva gent", i justifica que "si usa la violència, és perquè no té un altre mètode". "Si per exemple, al 15-M, s'ajunta molta gent i va darrere teu, crec que d'alguna forma t'has de defensar; crec que és completament en defensa pròpia", justifica l'activista.

El periodista expert en ultradreta i autor del llibre 'Xenofòbia a Catalunya', Xavier Rius, explica que el que vol aquest casal "és crear, com s'ha fet a Itàlia, una base social de joves antisistema, però no des de l'esquerra o l'extrema esquerra, sinó més aviat ubicats en la dreta identitària o l'extrema dreta racista".

Amb tot, el grup ultra català mira de guardar les aparences. Per començar, s'han canviat el nom: ara exhibeixen el menys sospitós títol de Casal Tramuntana, que curiosament coincideix amb el d'un local d'ERC del barri de Sarrià-Sant Gervasi.

Els veïns, alarmats

Aquesta activitat ha alarmat diversos veïns de la zona. Molts es mostren preocupats en descobrir la ideologia d'uns inquilins que els van cridar l'atenció des de les primeres setmanes. Alguns es queixen del soroll que han d'aguantar quan munten festes, especialment els vespres i les nits dels caps de setmana entre setmana només van al local a veure el futbol. I han instal·lat una antena al pati interior comunitari sense el permís dels veïns. La programació al Casal Tramuntana no ha motivat, però, fins ara, la intervenció de les autoritats judicials, perquè de moment no hi ha indicis de delictes suficients per poder intervenir.

stats