Ciència
Societat 12/05/2011

Aprovada definitivament la llei de la ciència

Amb dos anys de retard, el Congrés ha aprovat el projecte amb els vots en contra d'IU, ICV i UPyD. El text ha gaudit de consens polític, però no entre la comunitat científica

Redacció / Agències
2 min

MadridEl Congrés dels Diputats ha aprovat avui, amb l'oposició d'IU i ICV, la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, que aprofundeix en la coordinació i la internacionalització del sistema de ciència, aposta per una implicació més gran del sector privat i preveu la retenció del talent.

Aquesta llei, que substitueix la del 1986, s'ha aprovat dos anys després que se'n fes públic el primer esborrany, al qual s'han anat incorporant modificacions tant dels agents implicats en el sistema de ciència com de tots els grups parlamentaris.

La llei, que defineix el sistema estatal de ciència, tecnologia i innovació com un "sistema de sistemes", en referència al paper en l'I+D+I de les comunitats autònomes, posa èmfasi en la innovació i emplaça el govern central a crear dues estratègies: la de Ciència i Tecnologia, i la d'Innovació (ambdues ja estan en marxa).

Promou la mobilitat dels investigadors, proposa tres modalitats de contracte, profunditzar en la transferència de coneixement i la creació, amb un any de termini, de l'Agència Estatal d'Investigació com a important agent financer.

Els portaveus dels grups han coincidit en destacar la importància de l'aprovació d'aquesta llei i el consens que s'hi ha generat al voltant, si bé han puntualitzat que queda molta feina per fer, mentre que el diputat d'IU Gaspar Llamazares ha subratllat que investigar a l'Estat és "pecat" i ha lamentat que s'hagi "perdut una oportunitat" per millorar la carrera científica. En aquesta línia s'han pronunciat universitats, societats científiques i investigadors com Joan Guinovart, que en declaracions al diari Ara lamentava que la llei fos "un passet" enlloc del "gran salt" que hauria de ser.

La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha assenyalat que amb aquesta norma l'Estat aspira a ser, a més d'un país de ciència, un país d'innovació.

stats