Societat 27/07/2017

Aprovada la llei catalana per reduir les emissions en un 40% de cara al 2030

El projecte aprovat pel Parlament preveu nous impostos a grans vaixells i a activitats econòmiques contaminants

Ara
2 min
Una vista de Barcelona en què la visibilitat no és nítida per la pol·lució

BarcelonaEl Parlament ha aprovat avui el projecte de llei del canvi climàtic, que fixa l'objectiu de reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle en un 40% per a l'any 2030 i que preveu un impost ambiental. El text ha estat aprovat amb els vots a favor de Junts pel Sí (JxSí), Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) i la CUP, mentre que el PPC ha optat per l'abstenció.

El text estableix que les administracions públiques han de gravar amb impostos les actuacions que facin créixer les emissions contaminats i que n'han d'incentivar fiscalment la reducció. El projecte de llei preveu la creació d'impostos sobre activitats econòmiques potencialment més contaminants i sobre emissions portuàries de grans vaixells. Perquè siguin una realitat, però, caldrà espera al desenvolupament legislatiu del text que s'ha aprovat aquest dijous.

La llei preveu també crear un fons públic per impulsar el foment de les energies renovables, l'autoconsum elèctric, els habitatges energèticament eficients, la mobilitat sostenible, l'estalvi d'aigua i la conservació de la biodiversitat.

Els objectius de la llei són aconseguir que Catalunya redueixi les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Concretament, la llei planteja reduir un 40% les emissions de gasos contaminants d'efecte hivernacle per a l'any 2030 respecte al nivell del 2005, mentre que l'any 2040 la reducció hauria de ser del 65%, i el 2050 del 100%.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que ha sigut l'encarregat de defensar el projecte de llei davant el ple del Parlament, ha reivindicat que aquesta és "la primera llei" sobre el canvi climàtic aprovada a Espanya i ha acusat el Govern de "viure molt allunyat de la conscienciació imprescindible" sobre l'escalfament global.

"Aquesta no és una llei de democratacristians, ni socialdemòcrates, ni liberals, ni ecologistes. És una llei de país", ha sentenciat Rull, que ha reivindicat que una "economia sense carboni" està "plena d'oportunitats" per "desenvolupar nous sectors" industrials.

Ampli consens amb el repte ambiental

El diputat de Ciutadans Sergio Sanz ha celebrat que la llei "neix del consens, perquè estem d'acord que el canvi climàtic és un repte al qual hem de fer front tots", i ha reclamat "més conscienciació" pel que fa a aquest tema.

Per part del PSC, Jordi Terrades ha alertat que "som l'última generació que pot parar un col·lapse a escala global" i ha celebrat que el text aprovat és "una bona llei", en la qual "els socialistes ens sentim reconeguts".

La diputada de CSQEP Hortènsia Grau ha reivindicat que aquest projecte de llei és "el més important de la legislatura", motiu pel qual ha lamentat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no fos present al debat.

Des dels populars, Marisa Xandri ha arremès contra els impostos previstos a la llei, als quals ha vaticinat una "efectivitat mínima", i ha reclamat "mesures en positiu", com l'establiment d'"incentius" per reduir les emissions.

Mireia Boya, de la CUP, ha incidit en el fet que s'ha de "modificar el model econòmic depredador de l'entorn" i ha recordat que "les classes populars són les més afectades pel canvi climàtic".

En nom de JxSí, Ferran Civit ha qualificat el canvi climàtic de "repte enorme" i ha defensat que amb la llei aprovada Catalunya "assumeix la seva responsabilitat" amb el medi ambient.

stats