Els cinc apunyalats de Lleida acusen l'agressor de tenir motius racistes

Un ciutadà xinès assegura que l'acusat va apartar una dona de nacionalitat espanyola per atacar-lo a ell

Les víctimes que han declarat aquest dimecres al jutjat d'instrucció número 2 de Lleida han coincidit que l'acusat d'apunyalar cinc vianants a Lleida les va escollir pel seu origen estranger. Així ho han assegurat els seus advocats, Enric Rubio i Xavier Prats. Una de les víctimes, un ciutadà xinès, fins i tot hauria explicat que va veure com l'agressor apartava una dona de nacionalitat espanyola per atacar-lo a ell. A més, ha dit estar segur que li volia clavar el ganivet al cor però que el va aconseguir desviar una mica de la trajectòria amb el paraigües. Totes les víctimes han coincidit també que els atacs es van efectuar per sorpresa, sense previ avís. El judici es podria celebrar en sis mesos.

El magistrat del jutjat d'instrucció número 2 de Lleida que porta el cas ha escoltat aquest dimecres la declaració de quatre de les cinc víctimes d'Alejandro R., l'estudiant de medicina de 21 anys que va apunyalar cinc vianants el 22 de setembre a Lleida. La cinquena víctima, un home d'origen peruà, ja va declarar fa unes setmanes ja que havia de tornar al seu país. Les víctimes també han estat visitades pels forenses perquè els metges estableixin les seqüeles que pateixen després dels atacs. Els agents de la Guàrdia Urbana que van detenir l'agressor han ratificat també aquest dimecres al jutjat la seva declaració inicial.

Un dels advocats de les víctimes, Enric Rubio, ha explicat que totes les víctimes han coincidit durant la declaració que els atacs van ser per sorpresa. "L'atacant no va dir res". El paquistanès, per exemple, ha declarat que l'agressor va intentar treure-li el ganivet que li havia clavat a l'esquena per intentar-li tornar a clavar. Aquesta va ser l'última víctima ja que li va quedar clavat el ganivet a l'esquena fins que van arribar els sanitaris. Ell és la persona que va resultar ferida més greu ja que la ganivetada li va afectar la medul·la espinal i, segons el seu advocat, ha perdut un 20% de mobilitat, està en rehabilitació i no ha pogut tornar a treballar.

Les víctimes, segons Rubio, volen que es faci justícia i reclamar pels danys soferts i l'advocat opina que, a la velocitat que va la investigació, es podria assenyalar el judici en uns sis mesos. "Ara depenem dels informes mèdics tant de les víctimes com de l'acusat. Enric Rubio considera que "tot apunta que l'acusat està una mica desestabilitzat però tot fa pensar que ell actua sabent què fa, perquè després dels atacs, va fugir i va calar foc al pis perquè no es trobessin proves".

L'advocat d'algunes de les altres víctimes, Xavier Prats, ha explicat que la dona argelina ha declarat que anava a entrar a casa amb el seu nen de 7 anys quan va notar una ganivetada a l'esquena. "Està molt afectada, tant ella com el nen que està en tractament psicològic i el seu home va haver de plegar de treballar un mes per fer-se càrrec de la família", ha dit.

Les víctimes creuen que van ser seleccionades pel seu origen estranger, no pas a l'atzar i per això Xavier Prats ha explicat que intentaran acusar l'agressor per 5 delictes d'assassinat en grau de temptativa amb l'agreujant de racisme i xenofòbia.

L'advocat Xavier Prats també ha explicat que Alejandro R. serà jutjat a Logronyo el 14 de gener per un delicte de lesions i amenaces comès el 23 de desembre de 2012 a la capital de la Rioja a un home d'origen colombià. El fiscal demana 3 anys i mig de presó i l'acusació particular 5 anys i mig de presó. Tots dos demanen que se li apliqui l'agreujant de racisme. Prats també ha explicat que han rebut un informe de Mossos en què diu que l'associació Nueva Època està vinculada a neonazis i que va ser tancada el 6 d'octubre.

Alejandro R. estarà tres mesos al Departament de Règim Tancat al Centre Penitenciari de Ponent a causa dels dos incidents que va tenir amb altres reus a la presó en només un mes i mig.