SALUT
Societat 18/09/2019

“Ser aquí ajuda a pensar en els errors que has comès”

Amplien a vint les places de la unitat terapèutica de justícia juvenil d’Els Til·lers

M.r.
2 min
“Ser aquí ajuda a pensar en els errors que has comès”

BarcelonaEl Centre Educatiu Els Til·lers de Mollet del Vallès havia arribat a acollir una norantena de menors que complien algun tipus de mesura d’internament. Des del 2013, però, arran de la crisi, havia quedat reduït a una unitat terapèutica amb una dotzena d’interns. Des de fa algunes setmanes el centre -que a partir de finals d’any reobrirà també un modul d’intermanet per a noies- ha ampliat les places de la unitat terapèutica. El Sergi, que prefereix utilitzar un nom fictici, és un dels menors que l’ocupen. “Entrar aquí va ser un xoc, però ara veig que és bo per pensar en els errors que has comès i sortir-ne més centrat”.

En el seu cas, té clar l’origen del problema. “L’alcohol no em va bé, en un present i en un futur no hi haig de tornar més”. Els joves que són en aquesta unitat terapèutica han comès un delicte greu, però el seu principal condicionant és una addicció -un 53% dels interns són toxicodepenents-. D’altres pateixen alguna malaltia mental o han estat víctimes de maltractaments o d’abusos sexuals anteriorment.

Intervenció sociosanitària

Per això, mentre a la majoria de centres de justícia juvenil es pensa en un abordatge socioeducatiu, aquí la clau és “una intervenció sociosanitària”, explica el director del centre, Joan Anton Zarcero. “Són el col·lectiu més vulnerable i el que necessita més protecció”, subratllava la consellera de Justícia, Ester Capella, ahir durant una visita al centre, on també va parlar de la necessitat de “trencar tòpics” entorn al perfil d’aquests joves. “Ni son estrangers ni provenen d’una família sense recursos”.

“Quan tenen un projecte vital i suport, aquests nanos se’n surten”, assegura la psicòloga clínica de Sant Joan de Déu i coordinadora de la unitat terapèutica, Maria Ribas. La clau és adquirir rutines, buscar l’intercanvi d’experiències entre els joves i potenciar l’educació. El Sergi assegura que el fet de trobar-se amb nois i noies amb una experiència més pròxima a la seva l’ha ajudat.

Abans d’entrar a Els Til·lers va estar al centre de Can Llupià però allà el perfil de nois amb qui convivia era molt diferent. “Allà tot era més estressant, mentre que aquí tens el teu propi espai”, valora. Una de les coses que ja ha fet el Sergi és reprendre els seus estudis de quart d’ESO. Com qualsevol adolescent, no es planteja com serà la seva vida d’aquí uns anys. Diu que li agradaria treballar de soldador i tornar a tenir la família a prop.

stats