INFRAESTRUCTURES
Societat 31/08/2017

El laude arbitral tancarà en fals el conflicte dels vigilants del Prat

Treballadors i Generalitat adverteixen que la solució de l’Estat no resoldrà l’arrel de la protesta laboral

Elena Freixa / Júlia Manresa
4 min
Una treballadora d’Eulen coordinant el control de seguretat del Prat durant una jornada de vaga parcial a l’agost.

Barcelona / MadridL’àrbitre designat pel govern espanyol en el conflicte dels treballadors de seguretat de l’aeroport del Prat emet el seu veredicte avui, i tant l’empresa Eulen com els representants dels treballadors hauran d’acatar el laude. Malgrat que el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va anunciar ahir que amb aquest pronunciament “finalitza el conflicte” laboral, l’enfrontament entre el comitè i la direcció d’Eulen segueix viu tant a l’aeroport com als jutjats. “Això no s’acabarà aquí”, augurava ahir l’assessor del comitè, Joan Carles Giménez. Els treballadors ja han anunciat noves aturades indefinides a partir del dia 8 de setembre, en aquest cas com a protesta pels dos acomiadaments que ha fet la direcció i els expedients oberts a dos empleats més que poden tenir el mateix desenllaç.

El comitè veu en aquestes accions “represàlies” de la direcció després de les aturades que van provocar llargues cues als controls de seguretat. La direcció argumenta que s’han acomiadat treballadors per haver incomplert els serveis mínims durant la vaga -el ministeri de Foment va establir un 90% de serveis mínims-, una infracció tipificada com a “molt greu”. Segons el marc sancionador d’Eulen, l’empresa té un termini de 60 dies per comunicar a un empleat que el fa fora per infracció molt greu, motiu pel qual la plantilla tem que l’empresa faci fora més empleats.

Conflicte judicial

El conflicte també ha arribat als tribunals. Dilluns, el comitè de vaga va presentar davant del Tribunal Suprem una demanda contra el laude que dictarà avui l’àrbitre Marcos Peña, president del Consell Econòmic i Social (CES), perquè el consideren “il·legal”. A més, CCOO va anunciar ahir que presentarà un recurs judicial contra l’Estat per haver vulnerat el dret a vaga dels treballadors d’Eulen. El secretari de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, va lamentar en una entrevista a l’ACN la “desproporció autoritària” del govern espanyol, que va decidir intervenir en el conflicte enviant a l’aeroport efectius de la Guàrdia Civil el 12 d’agost, primer dia de vaga indefinida. Entre aquesta mesura i els serveis mínims dictats per Foment, la jornada va transcórrer sense cues més llargues de les habituals en un dia d’agost.

Un cop Peña faci públic avui el laude arbitral, els treballadors analitzaran fins a quin punt satisfà les seves demandes de millores laborals i salarials. Dilluns que ve, va explicar ahir l’assessor del comitè, l’assemblea decidirà si intensifica o no les protestes.

El comitè de vaga lamenta la irrupció de l’Estat en el conflicte obligant a acatar un laude arbitral quan les negociacions amb la mediació de la Generalitat anaven pel bon camí. “No estàvem gaire allunyats en molts dels punts”, sosté l’assessor del comitè.

Malgrat tot, l’última trobada, dimarts, va topar amb una direcció d’Eulen tancada en banda a escoltar més propostes per arribar a un acord. El secretari general de Treball del Govern, Josep Ginesta, va lamentar l’actitud de l’empresa en rebutjar “una clàusula de pau social” per resoldre d’arrel el conflicte. L’oferiment que havia fet la Generalitat era que els treballadors abandonessin les vagues i mobilitzacions i acatessin el laude a canvi que l’empresa readmetés els empleats acomiadats i es comprometés a no aplicar nous càstigs. “Eulen es veu en una posició de superioritat davant del que pugui dir el laude”, va explicar ahir Ginesta a l’ARA.

L’Estat s’espolsa la responsabilitat

De la Serna va avisar ahir la plantilla que no podrà convocar noves vagues per qüestions que s’abordin al laude. Durant la compareixença ahir al Congrés, grups parlamentaris com el PDECat, ERC, el PSOE, Podem o el PNB van demanar responsabilitats al ministre de Foment i al president d’Aena, José Manuel Vargas, per no haver intervingut abans en el conflicte i per adjudicar el servei de seguretat de l’aeroport a empreses que apliquen condicions laborals com les que denuncien els treballadors d’Eulen.

Però el ministre de Foment es va espolsar les responsabilitats. Va argumentar que tant Foment com Aena eren aliens al conflicte perquè es tracta d’un problema laboral entre l’empresa i els treballadors i perquè, en tot cas, seria competència de la Generalitat. El titular del ministeri que gestiona les infraestructures de l’Estat va negar, però, que el govern estatal se’n desentengués: “Una cosa és que hi siguem aliens des del punt de vista competencial i l’altra és que no s’hi hagi participat des del primer moment”.

De la Serna va assegurar que si l’Estat va acabar intervenint va ser perquè es tracta d’una situació de “caràcter singular”, que afectava la seguretat nacional en una infraestructura clau per a la xarxa estatal. Sobre els acomiadaments o les represàlies que l’empresa ha pres contra alguns treballadors, el ministre també se’n va inhibir i va assegurar que “és aliè al laude”.

La comissió d’ahir també va servir per posar sobre la taula els criteris d’adjudicació de serveis de seguretat a empreses privades per a infraestructures públiques. Alguns grups van exigir que hi hagi criteris estrictes en aquestes subhastes i que els organismes adjudicataris obliguin al compliment dels convenis col·lectius. El ministre va defensar el procés i va assegurar que el contracte presentat per Eulen compleix “estrictament” amb el conveni i que es tracta d’un servei molt similar al que “la majoria de comunitats autònomes i ajuntaments adjudiquen a empreses privades per gestionar la seguretat de col·legis, hospitals i altres infraestructures”. Això sí, el ministre va anunciar la posada en marxa d’una taula de treball per abordar les condicions de treball de les empreses que gestionen la seguretat en infraestructures crítiques com l’aeroport.

stats