L’arquebisbe de Barcelona declara com a investigat per l’expulsió d’un mossèn

Joan Josep Omella confia que la justícia aclarirà les acusacions

Un conflicte eclesiàstic ha arribat avui a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. L’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha declarat davant del jutjat d’instrucció 10 de Barcelona com a investigat per un delicte de falsedat en document i d'injúries després que un mossèn, Miguel Ángel Barco, interposés una querella contra la seva expulsió de l’Església. El demandant argumenta que no són certes les acusacions que van propiciar la seva sortida, que asseguren que hauria trencat el celibat i que hauria tingut fills.

A la sortida del tribunal, Omella només ha fet una breu declaració als mitjans i ha afirmat que està “molt content” perquè ha anat molt ràpid, i creu que la jutge “ha entès de què es tractava”. “Confio que la justícia actuarà amb justícia”, ha dit abans de marxar. D’altra banda, el demandant ha rebutjat fer declaracions.

Els fets es remunten al 2006, quan Barco exercia de mossèn a Alcalá de Henares, a Madrid, i va assessorar una mare soltera. Segons la seva versió, la Congregació per al Clergat li va retirar l’estat clerical a finals del 2017 basant-se en unes acusacions que asseguraven que havia trencat el celibat i havia tingut fills, cosa que el demandant nega. És més, a l’escrit de la demanda acusa Omella de ser l’autor de les acusacions, i també assegura que l’arquebisbe no va enviar a Roma el seu escrit de defensa amb un acta notarial de la dona i una prova de paternitat. 

Per tot això, va interposar una querella que el jutjat d’instrucció 10 va admetre a tràmit. A més, la jutge va citar Omella i va ordenar al Vaticà que enviï una còpia de l’expedient seguit contra el mossèn. Un document que, segons fonts pròximes al bisbat, no descarten presentar, tot i que avui no l’ha entregat al tribunal.