Societat 27/06/2020

L'Orgull LGTBI fa pinya amb la lluita antiracista

Unes 800 persones s'han manifestat a Barcelona per reivindicar l'alliberament sexual i de gènere

Ara
2 min
La capçalera de la manifestació de l'Orgull LGTBI+

BarcelonaLa pandèmia no ha destenyit les banderes multicolor que aquest dissabte han brandat centenars de persones als carrers de Barcelona per donar el tret de sortida a l'Orgull 2020. Algunes també duien els distintius colors de la lluita LGTBI a la mascareta, perquè la primera manifestació –desvinculada del Pride– era ineludible malgrat l'excepcionalitat causada pel covid-19. I així ho han evidenciat les més de 800 persones –segons la Guàrdia Urbana– que s'han concentrat aquest dissabte a la tarda al centre de Barcelona per reivindicar, un any més, l'alliberament sexual i de gènere. Sota el lema "Tenim història, tenim futur. Unim els colors de totes les lluites", els organitzadors de la trobada han volgut unir en una sola reivindicació la lluita dels drets socials com l'habitatge, el feminisme, l'antiracisme, la renda bàsica i l'autodeterminació.

"Cap col·lectiu es pot quedar enrere", ha assegurat Alfredo Mendoza, membre de l'associació organitzadora Sin Vergüenza. La concentració ha sortit de la plaça Universitat i ha acabat a la plaça de Sant Jaume, on s'ha fet l'acte polític amb parlaments i la lectura d'un manifest. Mendoza ha explicat que moltes persones LGBTI han viscut el confinament en un "entorn insegur", i davant aquesta situació el moviment ha demanat polítiques socials "valentes" en els àmbits habitacional i laboral amb una projecció justa dels serveis públics i de la renda bàsica, i amb una mirada transversal i global.

De fet, les protestes antiracistes com el Black Lives Matter han esquitxat l'Orgull, i entre les demandes d'alliberament sexual i de gènere també s'hi han colat consignes per reclamar el tancament dels CIE i la garantia del dret d'asil per raons de LGBTI-fòbia. "Les desviades estenem la mà a la resta de la classe treballadora perquè només hi ha alliberament si ens unim totes les lluites" per construir una societat més lliure i igualitària, diu el manifest. A més de les banderes irisades, a la manifestació també han onejat banderes feministes o independentistes. Així mateix, a més de les reivindicacions pròpies del moviment LGBTI, els assistents han portat pancartes en suport dels treballadors de Nissan o a favor de l'accés a l'habitatge.

Un any més, els organitzadors (Xarxa pel 28J 2020 BCN, Crida LGBTI, Sin Vergüenza i ATC Llibertat), així com els més de 60 col·lectius adherits, entre els quals Las Kellys i Tanquem els CIE, s'han desvinculat del Pride! BCN 2020 perquè consideren que és una festa on organitzacions privades obtenen beneficis arran de la lluita LGBTI però, en canvi, es "desentenen" de les principals reivindicacions del moviment. "No és un orgull, és una vergonya", ha assegurat Daniela Lima Guerra, membre de la Crida LGBTI.

stats