Sanitat
Societat 28/10/2019

Només el 29% dels professionals sanitaris es vacunen de la grip

El Govern recomana per primer cop vacunar els nadons d'entre 6 mesos i 2 anys que van néixer prematurs

Gemma Garrido Granger
3 min
Les urgències de l’Hospital de la Vall d’Hebron en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa confiança del personal sanitari en la vacuna de la grip va a l'alça, però la taxa de vacunació encara és baixa: només el 29% dels professionals que treballen als centres assistencials públics es van vacunar l'any passat, un 5% més que el 2017 i un 14% més que el 2012. La xifra, doncs, encara està lluny d'assolir l'objectiu fixat pel departament de Salut del 40% de cobertura contra aquest virus comú. La banalització de la grip, que s'estén fàcilment però que no comporta gaire complicacions de salut, o la inconsciència sobre el seu paper en la cadena de transmissió –estan en contacte amb el virus i en són portadors– són algunes de les causes que, segons els experts, expliquen el rebuig de bona part del col·lectiu sanitari a l'antigripal.

Arriben els mesos d'hivern i, amb ells, els primers casos de grip, que afecten cada any entre el 5% i el 20% de la població catalana, una xifra que escala fins al 50% quan la persona té més de 60 anys o pateix alguna malaltia crònica. Per això, i com cada any, Salut ha posat aquest dilluns en marxa la campanya anual de vacunació per prevenir la grip i ha anunciat que hi destinarà 1,2 milions de vacunes per protegir els col·lectius vulnerables, entre els quals hi ha embarassades i majors de 60 anys.

La conselleria, però, també apel·la a qualsevol treballador sanitari perquè es vacuni i eviti transmetre el virus: metges, infermeres, auxiliars, farmacèutics, treballadors socials, personal de suport administratiu i de neteja i manteniment formen part d'aquest grup heterogeni, i majoritàriament escèptic, a qui les autoritats sanitàries recomanen rebre l'antigripal de manera prioritària.

L'any passat el virus va causar 1.145 casos greus registrats en els 14 hospitals de referència epidemiològica catalans. D'aquests, 7 de cada 10 pacients no estaven vacunats. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, va assenyalar que la vacunació és la mesura de prevenció fonamental per evitar el contagi de la grip i les complicacions greus que se'n poden derivar, però va reconèixer que el seu abast entre els sanitaris encara és insuficient i desigual en funció de cada centre assistencial. "Hi ha hospitals amb un 90% de la plantilla vacunada i altres en què pràcticament la cobertura és residual", va admetre a l'ARA abans d'afegir que els que treballen als serveis de neonatologia, oncologia o cures intensives solen vacunar-se més que els que ho fan a consultes externes "per la fragilitat" dels seus pacients.

Fonts de Salut no descarten, en un futur, estudiar l'obligatorietat de l'antigripal entre els professionals. Una de les portes d'entrada més importants del virus són els serveis d'urgències, tant d'hospitals com de Centres d'Atenció Primària: aquests espais concorreguts n'afavoreixen l'expansió. "És evident que no tothom patim el mateix risc davant d'una grip, però com a responsables de visitar i tractar la població, els professionals de la salut hem de minimitzar els riscos de contagi", explica el cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, que defensa la vacunació dels facultatius i les infermeres.

L'experta en medicina preventiva i salut pública Ángela Domínguez apunta que un dels frens a la vacunació de la grip és la temporalitat de l'antigripal: el pacient ha d'administrar-se la vacuna anualment perquè és un virus complex en constant mutació. "Però s'ha d'entendre que és força segura i efectiva, ja que garanteix entre un 50% i un 70% de protecció", afegeix.

L'any passat la vacuna de la grip va arribar a un 51% dels majors de 65 anys, al 30% dels infants fins als 14 anys i al 29% de les embarassades. Enguany el Govern recomana vacunar també els nadons d'entre sis mesos i dos anys que van néixer prematurs –abans de la setmana 32 de gestació– per evitar-los complicacions respiratòries.

stats