Els artesans de palmes mantenen les vendes fent-les més senzilles

Asseguren que encara que la gent ja no els va a beneir, sí que manté la tradició de comprar-los, encara que no està disposat a gastar-se més de 20 euros

Les vendes de palmes de Setmana Santa es mantenen aquest any respecte a 2013 perquè els artesans s'han adaptat a la demanda d'articles més barats fent-les més senzilles, segons ha explicat a Efe el mestre artesà palmer Joan Vaque Viaplana, que està al capdavant de l'empresa familiar Palmes Viaplana.

"És d'agrair que es mantinguin les vendes, però cal reconèixer que la facturació està molt lluny de la de fa un lustre, quan va començar la crisi", ha considerat Vaqué, que ha assegurat que els preus estan "congelats".

Malgrat que són majoria els que no van a beneir el Diumenge de Rams, a Catalunya són molts els que mantenen la tradició d'adquirir palmes o palmons, que tenen el seu origen en que Jesucrist va ser rebut a Jerusalem amb llorer, fulles d'olivera i palma.

Per a l'artesà, "la palma és una tradició i la gent la manté, però ara està disposada a gastar cinc i no quaranta, com feia el 2007. Vint euros és ja massa, encara que hi hagi qui encara se'n gasta 80, però són molt pocs".

"Ens hem adaptat: fem palmes però senzilles i oferim alternatives per adquirir-les a menor preu", ha explicat l'artesà, per a qui és comprensible que amb la crisi que pateixen moltes persones intentin gastar menys en coses prescindibles com les palmes.

Vaqué ha posat com a exemple de les iniciatives dels artesans per vendre més, la venda directa de palmes a través del web que ha ofert aquest any Palmes Viaplana i per la que pensa mantenir la seva aposta "perquè això anirà a més".

Tot i així, ha assenyalat que el 90 per cent de les gairebé 125.000 unitats de palmes que, com cada any, ha posat a la venda Palmes Viaplana el 2014 seran adquirides en superfícies comercials.

Això no obstant, les fires de Palmes, com la de Rambla Catalunya de Barcelona, continuen sent importants, segons l'artesà.

L'artesania i l'elaboració de les tradicionals palmes requereix procediments totalment manuals.

El mestre artesà, que va aprendre l'ofici amb el seu avi quan tenia amb prou feines 10 anys i també es dedica a ensenyar-lo, ha lamentat "la poca formació i informació" sobre l'artesania que tenen els catalans i que comporta que no sàpiguen valorar aquests treballs.

La fàbrica de Palmes Viaplana, amb seu a la Vilella Baixa (Priorat), confecciona la meitat dels seus productes amb la producció de la seva pròpia plantació de palmeres a la província de Tarragona i, la resta, amb brots de palmera nouvinguts de palmerars tota la conca mediterrània.

Les palmes Viaplana es comercialitzen majoritàriament a Catalunya, però també poden trobés al nord d'Espanya, Àustria, Andorra i en Perpinyà (França).

El que més comercialitza Palmas Viaplana són palmes petites, de colors, que serveixen de suport a ninots i, per això, un terç del centenar de models de palmes que ofereix en el seu catalogo són en color, una opció que cada vegada té més seguidors.

Respecte als llaços, galetes, llaminadures, joguines i ninots amb que s'adornen les palmes, Joan Vaqué creu que aquest any el que més es demana són llaços, majoritàriament, amb els colors del Barça o la 'senyera' i hi ha bastant gent que ha optat per col·locar la 'estelada'.