Societat 04/05/2011

"El nen asmàtic pot i ha de fer vida normal i esport"

Lara Bonilla
2 min

Aquest expert en asma infantil alerta que factors ambientals i genètics fan que l'asma estigui en augment i recomana que els nens asmàtics facin esport.

Quina és la incidència que té l'asma infantil?

Afecta un 10% de la població infantil i és més prevalent en zones costeres, on la humitat provoca un increment de la concentració d'àcars, per exemple, que és un dels elements que produeix asma.

La qualitat de l'aire com afecta la salut respiratòria de les criatures?

La contaminació és un factor desencadenant de l'asma en persones que ja en tenen o que hi tenen predisposició genètica. Una zona molt contaminada pot desencadenar crisis asmàtiques. Però factors genètics i ambientals -com l'alimentació i l'estil de vida- són els que expliquen que l'asma estigui augmentant.

Per què ha crescut?

En nens d'entre 11 i 14 anys l'asma s'ha estabilitzat, però ha augmentat en la franja de 6 i 7 anys. Hi ha hagut un augment d'asma i al·lèrgies per causes que es desconeixen. El que sí que hi ha són teories. El cos no s'ha de preocupar tant per infeccions greus com abans i reacciona exageradament contra altres estímuls.

Com es poden protegir els infants?

En realitat, de mesures per prevenir l'asma no n'hi ha moltes. La lactància materna n'és una. Una altra és evitar el tabaquisme passiu tant abans com després de néixer perquè pot provocar problemes respiratoris.

Quin és el tractament?

Es basa en tres pilars: educació del pacient i la seva família perquè siguin part activa del tractament, evitar factors desencadenants com el pol·len, els àcars o el tabac i el tractament farmacològic.

El nen asmàtic pot fer una vida normal?

Pot i ha de fer vida normal i s'han de posar els mitjans perquè també pugui fer esport: ja sigui amb tractament o fent exercici adequat al seu nivell. Avui, no hi ha cap nen asmàtic que no faci esport.

stats