SOCIETAT
Societat 04/01/2012

Desplegament polical al Besòs per evitar enfrontaments entre senegalesos i gitanos l'endemà del crim

Ja són quatre els detinguts per la mort a trets d'un senegalès durant una discussió per una pilota. Entre els arrestats hi ha l'autor de l'homicidi

Laura Díaz-roig
3 min

BarcelonaLa mort a trets del jove senegalès Brahma, de 31 anys, ha encès el barri del Besòs de Barcelona. La comunitat africana està molt nerviosa arran del crim d'aquest dimarts a la nit en una discussió amb un grup de veïns gitanos mentre jugaven a pilota.

Els Mossos van detenir ahir a la nit dues persones i aquest matí, dues més. Tots pertanyen a la mateixa família gitana i tenen molts antecedents policials. Entre els quatre detinguts hi hauria l'autor del tret mortal, segons els Mossos.

Ambient enrarit

Uns quaranta senegalesos s'agrupen aquest migdia al carrer, a prop del lloc dels fets, al districte de Sant Martí de Barcelona. Diuen que no emprendran represàlies però que senten molt la mort del jove. El seu company de pis assegura que la víctima només tenia 90 euros i que no el podran repatriar. Al Senegal hi viu la seva dona i els fills.

Els Mossos han activat un ampli dispositiu al barri, amb molta presència policial, per evitar incidents.

Els veïns han explicat que en el barri hi conviuen marroquins, senegalesos, gitanos i espanyols i que, de tant en tant, es genera algun problema, però mai més enllà d'una discussió de veïns. Altres però, asseguren que la tensió entre gitanos i senegalesos es evident des de fa temps.

Discussió per una pilota

L'origen dels fets va ser, segons ha confirmat el director general dels Mossos, Manel Prat, una topada dels senegalesos, que estarien jugant a pilota al carrer, amb un altre veí gitano. El veí els va demanar que paressin de jugar, que estaven molestant, i els va etzibar un insult racista, segons la versió que ha donat el director dels Mossos. La baralla va anar pujant de to fins que, en un moment de la discussió, el presumpte homicida es va dirigir cap al seu pis i va tornar, acompanyat dels seus fills, amb una pistola, amb la qual va disparar tres trets contra els veïns africans. Un dels trets va ferir de gravetat el Brahma, que estava intentant separar els seus companys, a l'abdomen, que va morir poca estona després, quan era traslladat a l'hospital.

Segons la versió dels gitanos aquest matí, els senegalesos harien pegat un dels seus companys.

Dispositiu policial

El director general dels Mossos ha explicat que la policia mantindrà aquest dimecres una "vigilància permanent" al barri per evitar que es reprodueixin els incidents i ha assenyalat que aquests es podrien tornar a produir perquè "són comunitats (la subsahariana i la gitana) que viuen fins i tot al mateix bloc".

La sobreocupació dels pisos explica bona part de les tensions del barri, que s'acumulen des de fa uns cinc anys.

Aldarulls de nit

Arran de la mort del jove senegalès, membres de la comunitat subsahariana van protagonitzar dimarts a la nit alguns disturbis, van bolcar mitja dotzena de contenidors, van trencar els vidres de quatre vehicles estacionats a la zona i es van enfrontar amb els Mossos d'Esquadra que van acudir al lloc i van carregar contra els joves.

"Accident individual"

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha destacat avui que es tracta d'un "accident individual" que no derivarà en un conflicte col·lectiu entre comunitats i s'ha mostrat convençut que no hi ha un conflicte social enquistat sinó una "baralla innocent pel futbol" que va acabar malament potser perquè ja hi havia conflictes personals anteriors.

Tot i això, la pressió policial es mantindrà durant tot aquest dimecres i fins que faci falta per apaivagar els ànims i tranquil·litzar els veïns.

stats