SOCIETAT
Societat 17/07/2012

El jutge assegura que no va poder copiar les escoltes del servidor dels Mossos perquè s'havien esborrat

Segons fonts d'Interior, els arxius no s'esborren, sinó que quan el disc dur està ple passen automàticament a uns DVD que no es manipulen

Efe/ara
3 min

BarcelonaEl jutge Joaquín Aguirre, que ahir va irrompre a la central dels Mossos per buscar els originals d'unes escoltes que creu que se li van amagar, no les va poder copiar del servidor perquè, segons assegura, ja havien estat esborrades, motiu pel qual va haver de gravar-les dels DVD màster, on havien estat bolcades.

Segons fonts d'Interior, el procediment ha estat l'habitual: quan el disc dur del servidor -on les converses es graven automàticament- és ple, es bolquen en uns DVD màster. Aquest procés també és automàtic, ningú no manipula les gravacions i se segueix un procediment que respecta els requisits policials de seguretat.

Segons les fonts d'Interior, el contingut que figura en els DVD màster té la mateixa consideració de document original que si estigués en el servidor, perquè no ha estat modificat, ja que l'única diferència és que ha canviat de suport, però no de contingut.

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, va acudir ahir amb la Policia Nacional al complex Egara dels Mossos d'Esquadra per copiar els originals que buscava de les escoltes a 'narcos', davant la sospita que la policia catalana li havia amagat informació.

Segons han informat avui a Efe fonts judicials, durant la seva estada en el complex Egara, que es va prolongar unes cinc hores, el magistrat i la Policia Nacional van comprovar amb sorpresa que en el servidor de l'Àrea Central de Mitjans Tècnics dels Mossos d'Esquadra no consten els originals d'aquest cas, malgrat que la instrucció continua oberta.

De fet, durant la intervenció es van viure alguns moments de tensió, sobretot quan els agents de la Policia Nacional, que utilitzen el mateix sistema informàtic que la policia catalana per emmagatzemar les escoltes, van qüestionar que els Mossos no guardessin tots els originals en el servidor.

Per ordre del jutge, els agents de la Policia Nacional van gravar en un disc dur les còpies màster en les quals els Mossos d'Esquadra guardaven les escoltes als suposats 'narcos' investigats, que havien estat bolcades del servidor abans de ser esborrades.

Amb aquestes còpies, els especialistes de la Policia Nacional hauran d'elaborar ara per encàrrec del jutge un peritatge per comparar el contingut de les escoltes gravades ahir amb les que s'havien lliurat al magistrat.

Els sindicats critiquen l'entrada

La irrupció del jutge Aguirre i de la Policia Nacional a l'edifici central dels Mossos d'Esquadra ha despertat recels en la policia catalana, fins al punt que el sindicat de Comandaments (SICME) ha denunciat la falta de discreció amb la qual va actuar el magistrat, cosa que el porta a dubtar que la seva actuació sigui "digna d'un bon professional".

En un comunicat, el Sindicat de Comandaments dels Mossos d'Esquadra ha lamentat que, encara que al final s'acabi constatant que els Mossos no van amagar dades al jutge, ja no es podrà pal·liar el "dany" que l'actuació d'ahir ha provocat a la imatge del cos a causa de la seva falta de discreció.

"Sincerament, dubtem que aquesta falta de discreció sigui digna d'un bon professional", remarca el comunicat dels comandaments dels Mossos.

El jutge manté imputats en aquesta causa el subinspector de la Unitat Adscrita dels Mossos que va dirigir la investigació, Antoni Salleras, i cinc dels seus subordinats, acusats de protegir suposats 'narcos' i agents de la policia catalana als quals s'havia ordenat investigar per tràfic de drogues.

El magistrat sospita també que en els resums de les escoltes que li anaven lliurant periòdicament els Mossos se li va ocultar informació sobre l'entorn del suposat 'narco' Manuel G. C., un confident policial que va ser clau en investigacions de la policia catalana sobre casos de suposada corrupció en la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

stats