Gent Gran
Societat 01/03/2021

Aturat el desnonament d'una residència de gent gran de Barcelona

El centre busca alternativa per als 14 usuaris i 11 treballadors que hi queden

3 min
La directora de la residència Nostra Senyora de Meritxell, Francesca Naranjo amb una resident del centre

BarcelonaLa residència Nostra Senyora Meritxell, en ple centre de Barcelona, ha guanyat temps per buscar alternativa per als 14 usuaris que hi viuen. Un jutjat de la ciutat ha suspès l’ordre de desnonament prevista per dimecres perquè s’ha de resoldre un recurs que va presentar la propietat del centre. Fonts del Tribunal Superior de Justícia han informat que per ara no hi ha una nova data per a l’assenyalament. No obstant això, el cronòmetre continua el compte enrere perquè tard o d’hora les dues plantes que ocupa aquest servei hauran de quedar buides.

Ho sap i ho té coll avall la directora del centre, Francesca Naranjo, que explica que de les 25 places disponibles només n’hi ha 14 d'ocupades, la majoria concertades i públiques, tot i que també n’hi ha de 100% privades. “Els residents ho estan passant molt malament”, explica a l’escala de la residència Naranjo. “Tenen molta angoixa i alguns agafen la maleta que tenen guardada als armaris i volen empaquetar ja”. L’angoixa, per a ella, es barreja amb la indignació perquè s’hagi venut la finca “amb gent a dins”, sense tenir en compte que “la residència és una casa” per als usuaris.  

Fa 15 anys que la residència va obrir les portes en aquest edifici, a la Gran Via, propietat d’Olletsac. A l’octubre del 2019 l’empresa va anunciar la seva voluntat de vendre la finca i, tot i que va temptejar la residència per si volia comprar, finalment la va adquirir el fons voltor Singh Propco III, ja al mes de gener. Al juny, en ple esclat del coronavirus, acabava el contracte de lloguer de les dues plantes que ocupa la residència i la propietat de la finca ja no va voler oferir-li la renovació. Segons denuncia la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample, que li dona suport, la residència és víctima de “l’especulació” perquè el projecte que hi ha al darrere és construir-hi “pisos de luxe”, va denunciar la plataforma en una roda de premsa la setmana passada.

Pancartes a la façana de la residència Nostra Senyora de Meritxell

El canvi de mans de la finca ha sigut clau perquè el jutjat d’instrucció i primera instància número 60 suspengués l’execució del desnonament i ara s’està a l’espera que es resolgui el recurs presentat per la direcció de la residència, que havia demanat un procés de mediació. A més, el centre podrà encara presentar una al·legació a la decisió de la justícia.

A causa d’aquests moviments de compravenda, la residència fa un any i mig que no rep nous ingressos, una situació agreujada per l’esclat de la pandèmia. Les famílies que han pogut han anat traient-ne els residents per dur-los a casa o altres centres privats, de la mateixa manera que l’administració n’ha recol·locat uns quants més en residències públiques. A més, hi ha onze treballadors, que també estan pendents de com es resoldrà la seva situació. Mentrestant, Naranjo es queixa que les despeses de funcionament són les mateixes que quan el servei funcionava amb totes les places plenes. “Hem de fer autèntics malabarismes per pagar-ho tot”, es lamenta la directora, que destaca amb orgull que, malgrat tot, el covid no va entrar a la residència i durant l’any de pandèmia el centre s’ha mantingut sense cap positiu.

stats