Cànon digital
Societat 03/03/2011

L'Audiència de Barcelona absol una botiga de pagar el cànon digital

La botiga d'informàtica que es negava a pagar el cànon –considerat il·legal pel Tribunal de Justícia de la UE– ja no haurà de fer-ho. L'Associació d'Internautes insta les empreses a reclamar els diners pagats

EFE / Redacció
2 min

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha absolt avui la botiga informàtica Padawan de pagar el gravamen que li exigia la SGAE per la venda de suports digitals, tot emparant-se en la sentència del mes d'octubre del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que assenyalava la il·legalitat d'aquesta mesura a l'Estat.

La botiga Padawan, que es negava a pagar el cànon digital, i a qui l'SGAE reclamava 16.759,25 euros des de l'11 de gener de 2006, ja va aconseguir amb diversos recursos que el tribunal europeu declarés no conforme al dret comunitari l'aplicació indiscriminada d'aquest cànon.

L'Associació d'Internautes considera aquesta decisió "un triomf de la lluita" que han dut a terme des del 2003, i anima totes les administracions públiques i empreses a reclamar els diners que han pagat durant vuit anys a les entitats de gestió de drets d'autor.

"El cànon digital s'està aplicant de manera arbitrària i indiscriminada, i l'audiència provincial s'ha reafirmat en el que ja va dir el Tribunal de Justícia Europeu", ha explicat Víctor Domingo, el president d'aquesta associació, que considera essencial entendre que "no es pot pagar per una cosa que no s'està utilitzant".

Domingo ha afegit que el nombre d'empresaris que haurien de recuperar els diners pagats pel cànon sumaria quatre milions de persones. A més, creu que la sentència "és clarament un toc d'atenció per al Ministeri de Cultura" que, diu, ha d'establir el sistema de devolucions.

El president de l'associació d'usuaris d'internet també considera que els consumidors guanyen amb aquest veredicte ja que el cànon que s'exigia a les administracions públiques repercutia en els ciutadans en forma d'impostos indirectes. "Ara, els usuaris podem deixar de pagar, al menys via impostos", sosté.

Preguntat sobre si la sentència es reafirma o no en la idea que els particulars sí que han de pagar el cànon digital, Domingo ha respost amb una negativa contundent. "L'Audiència Provincial de Barcelona no s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió perquè no se li ha preguntat. Ara el cànon per als consumidors el tenim impugnat a l'Audiència Nacional, veurem què diu, que jo crec que anirà pel mateix camí", apunta.

stats