TRANSPORTS
Societat 30/07/2012

El sobtat augment dels peatges esgota la paciència dels usuaris

La pujada de preu dels peatges, que va entrar en vigor ahir, ha esgotat la paciència dels usuaris. Una nova convocatòria del #novullpagar va col·lapsar uns minuts el peatge de Mollet del Vallès, a la C-33.

Ara
2 min

BARCELONADes de primera hora del matí els conductors van fer sonar els clàxons a l'altura dels peatges de tot Catalunya per protestar contra la pujada de preus que va entrar en vigor ahir a la matinada. Les úniques retencions de protesta, però, es van produir al peatge de Mollet del Vallès, a la C-33, on Solidaritat va convocar el cinquè #novullpagar. Durant una mitja hora els usuaris van aconseguir col·lapsar el peatge i es van formar retencions d'uns dos quilòmetres en sentit Granollers. Abertis va informar que ahir durant tot el dia es van registrar 388 casos d'impagament a Catalunya, una xifra que suposa un 0,09% del total de transaccions del dia.

Des d'ahir a mitjanit aquest peatge, juntament amb els de l'AP-7 i l'AP-2 -amb titularitat del ministeri de Foment-, són un 7,5% més cars. A partir de l'1 de setembre s'hi sumarà un 3% més per l'IVA. Així, per exemple, el trajecte de l'AP-7 entre Barcelona i la frontera francesa, que costava 13,95 euros, ara en val 15,15, i el de l'AP-2 entre Barcelona i Lleida ha passat de 14,40 euros a 15,50.

La decisió del govern espanyol, que es va fer pública divendres, ha desencadenat reaccions polítiques durant tot el cap de setmana. Ahir, el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va assegurar que l'augment dels preus és "un no proactiu" a la proposta de pacte fiscal aprovada aquesta setmana al Parlament, en la línia d'erosionar el dia a dia dels ciutadans de Catalunya. Per la seva banda, el PSC, a través del seu portaveu, Jaume Collboni, va instar el Govern a "ser fort" amb les concessionàries de les autopistes perquè també facin un esforç que eviti que els preus s'apugin.

Presenten dues reclamacions

L'impulsor de la campanya #novullpagar, Josep Casadellà, va presentar ahir dues reclamacions a la concessionària Abertis, al peatge Girona Sud de l'AP-7, per mostrar el seu desacord amb l'increment de preu. Va explicar que la plataforma està treballant per dur a terme noves mobilitzacions en els pròxims mesos i va dir que també es faran concentracions davant el ministeri de Foment i la Generalitat perquè posin fi a aquesta situació.

stats