Societat 31/12/2011

El 2012 arriba amb un augment de preus per al transport, el servei de correus i la factura del gas

Les tarifes del llum, el butà i el telèfon de moment es mantenen

Acn
3 min
Aigua, llum i gas ens sortiran més cars el 2012 / ACN

BarcelonaCatalunya enceta aquest diumenge el 2012 amb augments en el cost dels transports públics, els taxis, els peatges, el servei de correus i la factura del gas. Per contra, les tarifes del llum, el butà i el telèfon de moment es mantenen. Entre els títols de transport que més s'apugen destaca la T-10, la més utilitzada. El seu preu s'enfila un 12%, dels 8,25 als 9,25 euros. A Barcelona ciutat, el servei de Bicing s'apuja 9 euros, i en costarà 44, i l'abaixament de bandera dels taxis ja costa, des de mitjan desembre, 5 cèntims més que abans, 2,05 euros.

Peatges

Els peatges s'apugen un 5,4% de mitjana per als vehicles lleugers. I enviar una carta arreu de l'Estat espanyol serà un cèntim més car: 0,36 euros. El sistema de transport públic de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) patirà una mitjana ponderada del 7,9%. El bitllet senzill s'apuja un 38% i passa a costar dos euros. D'altra banda, es redueix el cost de la T-Mes (de 51 a 50 euros), la T-Trimeste (de 140 a 135 euros). La T-Jove s'abaixa un 12% i es descomptarà com a mínim el 50% a persones aturades amb determinats requisits d'ingressos.

Igual que la resta de tarifes d'ATM, el preu del bitllet senzill de Rodalies passa dels 1,45 als 2 euros. La variació de la resta de preus de Renfe encara s'ha de definir. Pel que fa als taxis, l'abaixament de bandera passarà a costar 2,05 euros i es cobraran tres cèntims més per quilòmetre (0,93 euros; 1,18 en tarifa nocturna). Aquests preus s'apliquen des del 16 de desembre.

Els usuaris del Bicing de la ciutat de Barcelona hauran de pagar, a partir de l'any, vinent 44 euros per a aquest servei. A partir del 2012, els aturats no estaran exempts d'aquesta tarifa, sinó que hauran d'abonar-ne el 50%. La tarifa per a la segona hora s'incrementa dels 60 als 70 cèntims.

A partir d'aquest diumenge, els peatges catalans pujaran un 5,4% de mitjana per als vehicles lleugers i un 2,85% per als pesants. Tanmateix, els nous peatges inclouran bonificacions acumulables per als vehicles lleugers que circulin els dies laborables si porten tres o més ocupants, si compleixen determinats requisits mediambientals o si transiten recurrentment per les autopistes catalanes.

La majoria de subministraments energètics es mantenen

Pel que fa als subministraments energètics, el ministeri d'Indústria, Turisme i Energia ha decidit apujar el preu només del gas de cara al primer trimestre de l'any. Així, els consumidors de gas natural que tenen una tarifa regulada hauran de pagar un 0,5% de mitjana més a partir del gener. Mentrestant, la tarifa del llum es congela i la bombona de butà seguirà costant 15,09 euros. Quant a l'aigua, el cost depèn de cada ajuntament. A Barcelona, l'increment és d'un 5%.

Paral·lelament, la quota que cobra Telefònica als seus clients es manté en els 13,97 euros mensuals. Pel que fa a Correus, a partir de dilluns l'enviament d'una carta ordinària costarà un 2,86% més. Això implica un cèntim més que abans, 0,36 euros.

Gratuïtat a l'Àrea Verda

Els residents afectats per l'Àrea Verda de Barcelona podran estacionar gratuïtament en aquestes places si no tenen cap sanció durant l'últim any. La mesura, que afecta el 70% dels 220.000 ciutadans amb dret a estacionar l'Àrea Verda, s'inclou en les noves ordenances municipals del 2012, que també contemplen la congelació de les tarifes de les zones C i D d'Àrea Blava i un augment del 3,31% en les zones blaves A i d'un 4,17% en les zones blaves B. Les tarifes d'Àrea Verda per a no residents pugen un 2,04% a la zona mixta A un 2,61% a la zona mixta B.

stats